For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Sofia Fomina | George Enescu Festival
Sofia Fomina

Lăudată pentru vocea ei de soprană „formidabil de remarcabilă” și „uimitor de cristalină”, Sofia Fomina a debutat pe scena de operă internațională în 2012 Când a interpretat senzațional la Royal Opera House rolul Isabelle în Robert le Diable de Meyerbeer. Fiind anterior parte din compania Teatrului de Stat din Saarländ și a Operei din Frankfurt, a apărut de atunci la Opera din Paris, Festivalul Glyndebourne, Opera de Stat Bavareză, Opera Națională Maghiară, Opera Regală, Teatrul Capitolului din Toulouse, Festivalul din Baden-Baden, Opera din Seattle, Teatrul din Viena , Concertgebouw din Amsterdam, Wigmore Hall și BBC Proms. În acest sezon 2020/21, Fomina își lansează albumul în debut de recital solo sub egida Chandos, dedicat compozitorului rus Nikolai Medtner, precum și invitații la Semperoper Dresda ca Pamina într-o nouă producție a lucrării Flautul Fermecat și la Opera de Stat Bavareză ca Adele în Die Fledermaus, Gilda în Rigoletto și debutul ei în rolul Konstanze în Die Entführung aus dem Serail.

Cele mai importante momente recente includ un debut ca Zerbinetta în Ariadne auf Naxos la Opera de Stat din Hamburg; Adele în Die Fledermaus, Gilda în Rigoletto, Fiakiermili în Arabella și Oscar în Un ballo in maschera la Opera de Stat Bavareză și debutul în rolul Pamina într-o nouă producție a spectacolului Die Zauberflöte la Festivalul Glyndebourne și la BBC Proms. Ca parte din activitatea sa de concert, a interpretat Simfonia Nr. 2 de Mahler cu Vladimir Jurowski și Orchestra Filarmonică din Londra și cu Hugh Wolff și Orchestra Națională a Belgiei; Harmoniemesse de Haydn în Eisenstadt cu Fabio Biondi; debutul ei la Wigmore Hall împreună cu pianistul Iain Burnside și apariția la Middle Temple Hall alături de Julius Drake și Roderick Williams. Fomina a fost, de asemenea, invitată să interpreteze rolul La Comtesse în Le comte Ory cu Teatrul Național din São Carlos și un recital cu Roger Vignoles în cadrul Campusului Internațional de Arte deSingel din Anvers.

Succese recente în operă includ debutul ei în SUA ca Rosina în Il Barbiere di Siviglia la Opera din Seattle, Musetta în La bohème la Festivalul Baden-Baden cu Teodor Currentzis și Gilda în Rigoletto, Olympia în  Tales of Hoffmann și Jemmy în Guillaume Tell la Royal Opera House; debutul la Opéra din Paris ca Blondchen într-o nouă producție a spectacolului Die Entführung aus dem Serail; Berthe în Le Prophète la Teatrul Capitoliului din Toulouse; Oscar într-o nouă producție Un Ballo in Maschera, Blondchen și Adele în Die Fledermaus la Opera de Stat Bavareză; și Aquillo într-o versiune de concert a spectacolului Adriano in Siria la Teatrul din Viena.

Ca parte din activitatea sa de concert, angajamentele sale recente includ Simfonia Nr. 8 de Mahler cu Orchestra Națională Simfonică Daneză sub bagheta lui Fabio Luisi și rolul Woglinde în Das Rheingold cu Orchestra Filarmonică din Londra sub bagheta lui Vladimir Jurowski, Deutsche Aids-Stiftung Operngala 2017 la Opera Germană din Berlin, Marzelline într-o versiune de concert Fidelio la Concertgebouw în Amsterdam și la Londra cu Orchestra Filarmonică; Carmina Burana într-un concert de gală de Anul Nou cu Filarmonica Cehă și Jakub Hrusa; The Nursery de Mussorgsky și Simfonia Nr. 4 de Mahler în turneu în Ferrara, Bologna și Frankfurt, împreună cu Orchestra de Cameră Mahler, Gerald Finley și Vladimir Jurowski; Nanetta într-o versiune de concert Falstaff, cu Orchestra Simfonică din Birmingham și Edward Gardner; un spectacol de gală de Anul Nou cu Orchestra Academiei Naționale din Santa Cecilia; Simfonia Nr. 8 de Mahler și Simfonia Nr. 4 cu Orchestra Filarmonică din Londra în Londra, Madrid, Valencia, Alicante, Dresda și New York; și Simfonia Nr. 2 de Mahler în Catedrala din Toledo cu Orchestra Teatrului Real.

Născută în Rusia, Fomina a studiat la Colegiul de Muzică Orlovsky și la Academia de Muzică Gnesin, Moscova. Cariera ei a început la Teatrul de Operă din Novosibirsk, unde a cântat diverse roluri printre care Despina în Così fan tutte și Susanna în Le nozze di Figaro. Ulterior s-a alăturat ansamblului Teatrului de Stat din Saarbrucken unde a interpretat roluri printre care Regina nopții în Die Zauberflöte, Giulietta în I Capuleti e i Montecchi, Zerbinetta în Ariadne auf Naxos, Rosina în Il barbiere di Siviglia și Gretel în Hansel und Gretel. Din 2013 până în 2015 a fost membră a Operei din Frankfurt, unde angajamentele sale au inclus Onoria într-o nouă producție a spectacolului Ezio de Gluck, Nanetta într-o nouă producție Falstaff de Verdi, Regina nopții, Sophie în Werther, Blondchen, Zerbinetta și Musetta. În 2010, a primit o bursă acordată de Asociația Wagner din Bayreuth și a primit o invitație de la Vladimir Jurowski pentru a interpreta Evanghelia eternă de Janáček cu Orchestra Filarmonică din Londra la Royal Festival Hall, prin care și-a lansat cariera internațională.