For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Stephanie Houtzeel | George Enescu Festival
Stephanie Houtzeel

Stephanie Houtzeel

Membră a ansamblului Operei de Stat din Viena din 2010, mezzo-soprana Stephanie Houtzeel a primit numeroase aprecieri pentru spectacolele sale de operă și concert din toată lumea.

Aclamată pentru interpretările sale ale lucrărilor de Haendel, Mozart și Strauss, a interpretat rolul Octavian în Der Rosenkavalier la Opera de Stat din Viena, Opéra Bastille, Centrul Kennedy (cu Renée Fleming și Christoph Eschenbach), în spectacolul inaugural al acestei lucrări la Noua Operă Israeliană, la Opera Germană de pe Rin, Opera din Graz și Opera Regală din Copenhaga. Aparițiile ei în rolul tânărului cavaler au fost apreciate ca fiind „sublime din punct de vedere vocal, dramatic și fizic” (Opera News) și „capabile de putere vocală fără efort, precum și de cele mai fine nuanțe dinamice”.

A fost nominalizată ca fiind una dintre cele mai bune interprete tinere de către revista OPERNWELT pentru interpretarea rolului Komponist în Ariadne auf Naxos (sub bagheta lui Philippe Jordan) și a continuat să interpreteze acest rol la Viena, Zurich, Tokyo, Köln, Tel Aviv și Anvers. Ea a avut oportunitatea să cânte în aceste roluri sub îndrumarea muzicală a regretatului Sir Jeffrey Tate, Franz Welser-Möst, Fabio Luisi, Adam Fischer și Marek Janowski.

Ultimele sezoane i-au adus lui Stephanie Houtzeel succesul ca interpretă de Handel, în special în rolul principal în Serse, la Opera Comică din Berlin, Opera Germană de pe Rin și Opera din Graz, care i-au adus o nominalizare la premiul Austrian Music Theatre. În 2019 a interpretat ​​rolul principal în Ariodante la Opera de Stat din Viena, sub bagheta lui Christophe Rousset și Les Talens Lyriques, care au obținut apreciere de la public și de la presa vieneză.

Perioada lui Stephanie la Opera de Stat a inclus și rolurile Dorabella, Jenny Hill, Nicklausse, Prințul Orlofsky, Varvara, Kreusa în Medeea de Reimann, Siébel și Getrud. Ea a creat rolul Mirandei în premiera mondială a spectacolului Furtuna de Adès, ce a avut loc la Viena, precum și rolul La Haine, în primul spectacol pe scenă a lucrării Armide.

Alte angajamente care cuprind lucrări de Monteverdi, Ligeti, Jommelli, Berlioz, Purcell, Massenet, au dus-o la festivalurile de la Salzburg și Bayreuth, Semperoper din Dresda, Opera din New York, Opera din Lyon, Opera Regală Daneză, Teatrul din Viena, Opera Națională a Rinului, Noua Operă Israeliană, Teatrul Național Sao Carlos din Lisabona și Opera din Rennes.

Stephanie Houtzeel a cântat cu multe dintre cele mai importante orchestre și ansambluri din lume, printre care Filarmonica din Viena, Orchestra Regală Concertgebouw, Filarmonica din Hong Kong, Orchestra Monnaie, Orchestra Bruckner, Collegium Vocale Gent, Muzicieni din Marlboro și Great Performers of Lincoln Center. A colaborat cu dirijori precum Valery Gergiev, Jaap van Zweden, Christoph Eschenbach, Adam Fischer, Dennis Russell Davies, Philippe Jordan, Phillippe Herreweghe și Teodor Currentzis.

Înregistrările doamnei Houtzeel includ albumul recent Lieder Nostalgia cu pianistul Charles Spencer, considerat de Revista Gramophone ca fiind „frumos interpretat” și „cu totul fermecător”. Ea a înregistrat rolul principal în Armide de Lully pentru Naxos și rolul principal în Fatinitza de von Suppé. Ea apare și ca solistă alto în Recviem de Mozart sub bagheta lui Teodor Currentzis.