For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Forța benefică a muzicii – Un grup de tineri cu deficiențe de vedere participă la repetițiile celor de la Royal Philharmonic Orchestra – George Enescu Festival
21270960_1463147090387418_7111696660105570781_n|Mehta_0109_Eftenie_5

Forța benefică a muzicii – Un grup de tineri cu deficiențe de vedere participă la repetițiile celor de la Royal Philharmonic Orchestra

Text de Mădălina Mărgăritescu

George Enescu nu a fost doar un genial muzician ci şi o persoană care nutrea sentimente nobile de omenie pentru oricine avea nevoie de ajutor. Totodată credea foarte mult în forța benefică a muzicii asupra oamenilor întrucât deseori aceasta este un refugiu, o mângâiere.

Într-o scrisoare către Yehudi Menuhin, din 9 octombrie 1938, Enescu scria, “Cât de mult alină muzica. S-a putut constata acum când teama cuprinsese toată Europa. De ea m-am agățat ca să-mi păstrez calmul. Să fie binecuvântată! Şi fericiți cei ce sunt modeştii ei slujitori”.

Enescu susținea cu tărie că muzica prin limbajul ei apropie oamenii.

Festivalul George Enescu aduce mai aproape de muzica lui Enescu, Ravel şi Debussy un grup de tineri speciali.

În data de 12 septembrie, între orele 14:00-17:00, la Sala Mare a Palatului, un grup de 35-40 de persoane cu deficiențe de vedere, va fi prezent la repetițiile celor de la Royal Philharmonic Orchestra. Orchestra britanică dirijată de Charles Dutoit va susține, la ora 20:00, un concert alături de pianista Martha Argerich.

Tinerii care se vor bucura de muzica de la Festivalul George Enescu sunt membri “Light into Europe”, o fundație româno-britanică ce încearcă, din 1990, să vină în sprijinul persoanelor cu dizabilități de vedere sau auz, prin variate programe şi servicii educaționale realizate la nivel național.