For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Lang Lang a creat o fascinantă Metodă pentru Pian dedicată copiilor – George Enescu Festival
lang-lang.jpg.size.custom.crop.867x650|Screenshot_2017-05-28-00-05-35-1|Cover-Fan

Lang Lang a creat o fascinantă Metodă pentru Pian dedicată copiilor

Pentru un muzician începutul studiului de la o vârstă fragedă joacă un rol important, iar pianistul chinez Lang Lang cunoaşte destul de bine aspectul acesta. În variate interviuri, Lang Lang povesteşte că apropierea de muzică s-a produs la vârsta de 2 ani, fiind inspirat de un moment muzical văzut în desene animate. 

Text de Mădălina Mărgăritescu 

Este vorba despre  seria de desene animate “Tom şi Jerry” –  celebrul moment când  Tom interpretează Rapsodia ungară nr. 2 de Franz Liszt.

Carismaticul pianist este de părere că ceea ce-l deosebeşte de ceilalți pianişti este studiul început foarte devreme, la 3 ani se familiariza cu lecțiile formale, la 5 ani reuşea să ajungă la pedalele instrumentului pentru a-l interpreta pe Mozart, iar la 13 ani câştiga Concursul Internațional Ceaikovski pentru Tineri Muzicieni.

Visul lui Lang Lang de a-i face pe copii să descopere muzica a luat forma unei Metode pentru Pian, dedicată celor cu vârsta cuprinsă între 5 şi 10 ani.

Dacă varianta în limba engleză a apărut la Faber Music, în martie 2016, Metoda pentru Pian în limba franceză a fost tradusă de editura Henry Lemoine şi lansată în septembrie 2016 (primele trei volume) şi martie 2017 (ultimele două volume).

Pentru Lang Lang o tehnică solidă şi echilibrată se dobândeşte progresiv încă de la primele lecții. Metoda este axată pe dexteritate şi concepută ca un spațiu plin de culoare şi bucurie în care micuții pianişti sunt acompaniați de Lang Lang reprezentat sub forma unui personaj desenat. Celebrul pianist îşi ghidează învățăceii şi le explică prin jocuri diferite noțiuni teoretice făcând mai atrăgătoare materia muzicală. Totodată pentru a învăța ce înseamnă un sunet bun, Metoda este însoțită de înregistrările bucăților muzicale interpretate chiar de Lang Lang.

Pianistul mărturiseşte că această lucrare a fost gândită ca o sinteză între tradiție, din care fac parte Hanon sau Czerny şi universul multicultural în care evoluează noile generații. În cele 5 volume ale Metodei pentru Pian, alături de compoziții semnate de Mozart, Bach ori Schubert, se regăsesc inserate şi elemente muzicale americane, asiatice, africane, australiene.

Lang Lang îşi doreşte, ca Metoda pentru Pian, să-i inspire pe copii, să le insufle pasiunea pentru muzică, iar părinților şi profesorilor vrea să le demonstreze că se poate învăța muzică într-un stil mai vesel şi plăcut, fără a forța copilul:

“Nimeni nu este o maşină şi mai ales când eşti copil eşti mult mai sensibil”.