For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser O amintire cu regretatul Georges Prêtre – George Enescu Festival
chef d'orchestre

O amintire cu regretatul Georges Prêtre

Se întâmpla în anul 1995, când dirijorul francez Georges Prêtre accepta invitația de a dirija Stuttgart Radiosymphonie Orkester în cadrul Festivalului Enescu. Fiindcă la acea vreme nu exista altă sală de concerte, Georges Prêtre și orchestra au interpretat Poemul Simfonic Don Juan, de Strauss și Simfonia Nr.4 de Bruckner în sala Alexandru Ioan Cuza din interiorul clădirii Casei Poporului. 

Pretre-Georges-05

Alături de Lorin Maazel, Lord Yehudi Menuhin, Sergiu Comissiona și Yuri Termikanov care s-au aflat de asemenea printre artiștii invitați ai ediției din 1995 a Festivalului, dirijorul Georges Prêtre a contribuit, prin prezența  la București, într-un moment în care România se afla încă în plină tranziție, la dezvoltarea Festivalului Internațional George Enescu.

foto @ Silvia Lelli

Georges Prêtre s-a stins din viață ieri seară, la vârsat de 92 de ani. Despre dirijorul francez s-a spus că era preferatul sopranei Maria Callas.

Callas Norma 08

Georges Prêtre a debutat ca dirijor în anul 1946, la vârsta de 22 de ani, la Opera din Marseille. Prêtre a fost director general la Opera din Paris, iar din 1956 director la Opera Comică din Paris. Între anii 1986–1991 a fost prim-dirijor invitat la Filarmonica din Viena. A dirijat orchestrele marilor filarmonici din Europa și din America. În anul 1966 a dirijat la festivitatea de redeschidere a Metropolitan Opera din New York.

În anii 2008 și 2009 a dirijat, la vârsta de peste 80 de ani, Orchestra Filarmonică din Viena la Concertul de Anul Nou.