For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Patricia Kopatchinskaja, laureată a Premiului Elvețian pentru Muzică 2017 | George Enescu Festival
Fotografie de Julia Wesely|Screenshot_2017-05-23-03-22-07-1

Patricia Kopatchinskaja, laureată a Premiului Elvețian pentru Muzică 2017

Violonista Patricia Kopatchinskaja se numără printre cei 15 muzicieni cărora Oficiul Federal Elvețian al Culturii le va acorda, pe 22 septembrie 2017, Premiul Elvețian pentru Muzică.În valoare de 25.000 de franci elvețieni, acest premiu este oferit anual ca simbol al recunoaşterii aportului în toate genurile muzicale.

Text de Mădălina Mărgăritescu

Fotografie de Julia Wesely

Totodată, în cadrul ceremoniei desfăşurată, la Kaserne de Bâle, în septembrie, va fi ales, dintre cei 15 laureați, muzicianul care va primi Marele Premiu Elvețian pentru Muzică 2017, în valoare de 100.000 de franci elvețieni. Alături de Patricia Kopatchinskaja vor fi premiați: Pascal Auberson, Andres Bosshard, Albin Brun, Christophe Calpini, Elina Duni, Vera Kappeler, Jürg Kienberger, Grégoire Maret, Jojo Mayer, Peter Scherer, Endo Anaconda («Stiller Has»), Töbi Tobler, Helena Winkelman, Jürg Wyttenbach.

Inovatoarea violonistă Patricia Kopatchinskaja revine la Festivalul George Enescu 2017 unde va putea fi ascultată pe 23 septembrie alături de Mahler Chamber Orchestra condusă de Jonathan Stockhammer, iar pe 24 septembrie o vom regăsi alături de o altă pianistă, în dublul recitalul susținut împreună cu Polina Leschenko.

 

Bilete disponibile la recitalurile susținute de Patricipa Kopatchinskaja în cadrul Enescu Festival 2017

23 septembrie >>

24 septembrie >> 

Cele două evenimente sunt un bun prilej de a o cunoaşte mai bine pe artista elvețiancă, originară din Republica Moldova. Patricia Kopatchinskaja mărturisea, într-un interviu, că „nu poţi înţelege un interpret cu adevărat dacă-l asculţi doar într-un singur concert” deoarece „un muzician este ca un cameleon, se schimbă de la o partitură la alta, de la o situaţie la alta.”

Patricia Kopatchinskaja a avut prima participare în Festivalul Enescu alături de regratata pianistă Mihaela Ursuleasa – prietena ei cea mai bună – și de tatal ei, împreuna prezentând o variantă inedita a Sonatei a III-a de George Enescu.

De fiecare dată artista îşi suprinde auditoriul prin felul în care interpretează atât piesele moderne cât şi pe cele din repertoriul clasic. Spontaneitatea transformă chiar şi muzica veche într-una ce pare a fi contemporană. Atunci când îşi pregăteşte lucrările Patricia Kopatchinskaja susține că încearcă să le analizeze cu mare atenție, dar în momentul interpretării primează actul creației:

„Sufletul intră în legătură cu opera muzicală”

Pentru versatila muziciană foarte importante sunt şi conexiunile muzicale cu alți artişti. Dirijorul Vladimir Jurowski este unul dintre partenerii preferați, comunicarea cu el o îmbogățeşte, cu violoncelista Sol Gabetta şi pianista Polina Leschenko creează o muzică intensă, alături de Fazil Say a înregistrat un album (lucrări de Beethoven, Ravel, Bartok şi Say) care a primit în 2009 un ECHO la categoria muzică de cameră.

Patricia Kopatchinskaja este coperta numărului curent a revistei The Strad.