Teodor Ilincăi

Tenorul Teodor Ilincăi studiază oboiul în cadrul “Liceului de Artă” din Suceava în perioada gimnaziului. După absolvirea Liceului Teoretic “Constantin Brâncoveanu” din Bucureşti, specializarea Filologie, pasiunea pentru muzică l-a determinat să opteze pentru studiul Pedagogiei muzicale, specializarea Muzică Bizantină, în cadrul Universității Naționale de Muzică din Bucureşti, pe care a  absolvit-o în anul 2006. Aici a avut ocazia de a-şi perfecționa abilitățile vocale, fiind colaborator a mai multor coruri profesioniste, unde primeşte cu regularitate părți solo. Tot pe parcursul facultăţii se angajează în Corul Operei Naţionale din Bucureşti şi debutează ca solist cu unele roluri secundare.

Din anul 2006 devine prim solist al Operei Naţionale din Bucureşti şi  debutează cu rolul Ionică din Motanul încălţat de Cornel Trăilescu. Din acelaşi an începe perfecţionarea în arta cântului vocal  sub îndrumarea Maestrului Corneliu Fănăţeanu şi obţine o bursă oferită de CEE Musiktheater din Viena, care se prelungeşte până in anul 2008, graţie evoluției muzicale şi vocale deosebite. Culoarea specială, particulară a vocii sale, caldă şi puternică în acelaşi timp, uşurința şi siguranța din registrul acut, dar şi muzicalitatea sa, l-au plasat pe primul loc în cadrul concursului de tenori din Szczecin – Polonia (2008) şi pe locul al II-lea la Concursul Internaţional de canto “Francisco Viñas” din Barcelona (2010), distincţie care i-a adus prima colaborare cu Gran Teatre del Liceu în anul 2012, cu rolul Rodolfo din La Bohème de G. Puccini.

În  anul 2008 a fost invitat de Filarmonica “Banatul” din Timişoara pentru Stabat Mater de G. Rossini, astfel consemnându-se şi debutul tenorului într-o lucrare vocal – simfonică. În acelaşi an debutează şi pe scena Ateneului Român cu Requiem-ul de A. Dvorak şi Cantata Carmina Burana  de C. Orff  la Opera Națională Bucuresti şi mai apoi pe scena Societății Române de Radiodifuziune din Bucureşti.

Debutul său internaţional are loc în ianuarie 2009 pe scena Operei din Hamburg, unde a interpretat rolul MacDuff din opera MacBeth de G. Verdi. În luna martie a aceluiaşi an, a debutat la Opera de Stat din Viena cu rolul  Ismaele din opera Nabucco a aceluiaşi G. Verdi, urmând debutul în La Bohème de G. Puccini pe scena operei din Timişoara şi mai apoi la Bucureşti şi Hanovra.

În luna decembrie a anului 2009  îşi face debutul la Opera Regală din Londra cu aceeaşi La Bohème, în regia lui John Copley, unde obţine aprecierea publicului şi a criticii de specialitate, şi totodată are şansa de a-şi face debutul discografic alături de Opus Arte, având-o ca partenerăpe Hibla Gerzmava în rolul Mimi, sub bagheta lui Andris Nelsons. Tot în anul 2009 îi sunt oferitedouădistincţii importante:  Solistul anului, decernat în cadrul Galei Premiilor VIP şi Premiul Ludovic Spiess,oferit de Forumul Muzical Român, urmând ca în anul 2010 săfie onorat cu premiul In memoriam Iosif Sava pentru activitatea pe anul 2009, premiu oferit de Radio România Cultural.

În 2013 i-a fost decernat Premiul de Excelență pentru promovarea imaginii României în străinătate de către Elite Art Club Unesco. A fost invitat să participe în cadrul unor importante gale internaţionale cu scop caritabil, precum  European Aid Organization for Children ( München, 2009) şi AIDS Gala (Berlin, 2011).  Dintre colaborările cu nume importante ale liricii mondiale, se numărăconcertele  dinValladolid (2011), Londra şi Bodrum(2013), alături de  prestigioasa sopranăAngela Gheorghiu.

De-a lungul carierei, Teodor Ilincai a adăugat  repertoriului său diverse roluri, pe care a fost invitat să le interpreteze pe unele dintre cele mai importante scene ale lumii: Monte Carlo, Londra, Hamburg, Viena, Festivalul de operă din Peralada, Sevillia, Berlin, Dresden, München, Düsseldorf, Duisburg, Festivalul de operă din Macerata, Toulouse, Strasbourg, Barcelona, San Diego, Marseille, Lausanne, Santiago de Chile, Frankfurt, Festivalul de operă din Avenches, Genova, Paris(La Bohème, Madama Butterfly – G. Puccini, MacBeth, La Traviata , Nabucco, Otello, Rigoletto – G. Verdi, Faust, Romeo et Juliette  ̶  Ch. Gounod, Evgheni Oneghin – P.I.Tchaikovsky, L’amico Fritz – P. Mascagni).