For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Tiberius Simu | George Enescu Festival

Născut în Cluj, Tiberius Simu este absolvent al Liceului de Muzica Sigismund Toduță unde urmează cursuri de vioară, pian și canto, fiind mai apoi absolvent al Academiei de Muzică Gh. Dima din Cluj, secția Regie de teatru muzical, unde este în prezent lector universitar, începând cu anul 2018.

Tiberius Simu debutează pe scena Operei Naționale Române din Cluj, în dublă ipostaza, de regizor al spectacolului La Traviata de Giuseppe Verdi, cât și de protagonist al rolului Alfredo, rol susținut cu succes și pe scena Operelor Naționale din Timișoara și București, acest rol fiind cel care marchează și debutul internațional al artistului la opera din Leizpig. Laureat al concursurilor de canto Traian Grozăvescu de la Lugoj și Haricleea Darclee de la Brăila, Tiberius Simu câștigă în 2005 o bursă de doi ani la Accademia del Teatro alla Scala di Milano, având posibilitatea de a-și continua studiile sub îndrumarea unor artiști de marcă ai scenei lirice mondiale, ca de pildă Luigi Alva, Leyla Gencer, Mirella Freni sau Renato Bruson.

De la debutul său, Tiberius Simu a adăugat numeroase roluri repertoriului său, precum Tamino din Flautul fermecat de Mozart la Wiener Staatsoper, Aceste din Ascanio in Alba de Mozart la Teatro alla Scala di Milano, Don Ottavio din Don Giovanni de Mozart la Frankfurt Oper, Lucio Silla din opera mozartiană cu acelasi nume la Nantes/Angers Opera, cât și la opera din Bordeaux, Fenton din Falstaff de Verdi la Opera Royale de Wallonie din Liege, Nemorino din L’elisir d’amore de Donizetti la Opera de Toulon, Almaviva din Il barbiere di Seviglia de Rossini la Leipzig, Camille Rosillon din opereta Văduva veselă de Lehar la Teatro Verdi di Padova, sau rolul titular din opereta Zarewitsch de Lehar la Seefestspiele Morbisch.

Din activitatea regizorală a lui Tiberius Simu se remarcă spectacolele cu operetele Văduva veselă si Țara surasului de Lehar, la Opera Națională Română din Cluj și Opera Brașov, Carmen de Bizet, la Opera Maghiară din Cluj, cât și colaborări cu regizori de renume precum Andrei Șerban, Hugo De Ana, Werner Schroeter, Peter Konwitschny, Franco Ripa di Meana, Stefano Poda sau Andreas Homoki. De asemenea Tiberius Simu a semnat regia Balului Operei din Cluj, edițiile din 2014 și 2015.