For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Tito Muñoz | George Enescu Festival

Tito Muñoz

Dirijor

Director Muzical, Orchestra Simfonică Phoenix

Apreciat pentru versatilitatea sa, claritatea tehnică și perspicacitatea muzicală, Tito Muñoz este recunoscut la nivel internațional drept unul dintre cei mai talentați dirijori ai zilelor noastre. Acum se află în al optulea sezon ca director muzical Virginia G. Piper al Orchestrei Simfonice Phoenix, iar anterior, Tito a fost director muzical al Opéra National de Lorraine și al Orchestrei Simfonice și Lirice de Nancy din Franța. Alte numiri anterioare includ posturi de director asistent la Orchestra Cleveland, Orchestra Simfonică din Cincinnati, Orchestra de Cameră din Cincinnati și Festialul de Muzică din Aspen. Începând cu mandatul său la Cleveland, Tito Muñoz a avut parte de momente de succes cu orchestra, apreciate de critici, printre care se numără înlocuirea regretatului Pierre Boulez în 2012 și conducerea colaborărilor repetate cu Baletul Joffrey, inclusiv primele spectacole în scenă ale orchestrei din Rite of Spring a lui Stravinsky, în coregrafia originală reconstruită a lui Vaslav Nijinsky.

Tito Muñoz a concertat împreună cu multe dintre cele mai proeminente orchestre din America de Nord, inclusiv cu cele din Atlanta, Baltimore, Cincinnati, Cleveland, Dallas, Detroit, Houston, Indianapolis și Milwaukee, precum și Orchestra de Cameră St Paul, Orchestra of St. Luke’s și Orchestra Simfonică Națională. De asemenea, menține o prezență internațională puternică în postura de dirijor, având concerte inclusiv cu Orchestra Simfonică Radio din Frankfurt, Orchestra Simfonicp SWR, Deutsche Radio Philharmonie Saarbrücken, Orchestra de Cameră Mahler, un turneu cu Orchestra National d’Île de France, Orchestra de Cameră Lausanne, Orchestra Simfonică BBC, Orchestra Ulster, Orchestra de Cameră Daneză, Orchestra Filarmonicii Luxembourg, Opéra Orchestre National Montpellier/Visul unei nopți de vară, Opéra de Rennes/The Turn of the Screw, Auckland Philharmonia, Orchestra Simfonică Sydney și Orchestra Simfonică de Stat Sao Paolo.

Fiind susținător al muzicii noi, Tito Muñoz îi sprijină pe compozitorii contemporani prin programe extinse, premiere și înregistrări. A dirijat premiere importante ale lucrărilor lui Christopher Cerrone, Kenneth Fuchs, Dai Fujikura, Michael Hersch, Adam Schoenberg și Mauricio Sotelo. În timpul mandatului său ca director muzical al Opéra National de Lorraine, Tito Muñoz a dirijat premiera versiunii concertante a operei The Importance of Being Earnest a lui Gerald Barry. Un mare susținător al muzicii lui Michael Hersch, Tito Muñoz a dirijat premiera mondială a monodramei lui Hersch On the Threshold of Winter la Academia de Muzica din Brooklyn în 2014, urmată de premiera Concertului său pentru vioară cu Patricia Kopatchinskaja și Orchestra de Cameră St Paul în 2015, lucrare pe care au înregistrat-o și cu Ansamblul Contemporan Internațional la casa de discuri New Focus, lansată în vara anului 2018. Recent a susținut premiere mondiale și europene ale filmului I hope we get a chance to visit soon la Festivalurile Ojai și Aldeburgh.

Un profesor pasionat, Tito Muñoz vizitează în mod regulat conservatoarele și universitățile de top din America de Nord, festivalurile de muzică de vară și orchestrele de tineret. A dirijat spectacole la Festivalul de Muzică din Aspen, Institutul Tanglewood al Universității Boston, Institutul de Muzică din Cleveland, Universitatea Indiana, Festivalul de Muzică Kent/Blossom, Music Academy of the West, Conservatorul New England, New World Symphony, Conservatorul Oberlin, Conservatorul Regal de Muzică în Toronto, Universitatea  Texas din Austin și Orchestra National Repertory, precum și un turneu în nouă orașe cu Orchestra Colegiului St. Olaf. Menține o legătură strânsă cu Școala de Muzică Kinhaven, ale cărei cursuri le-a urmat ca tânăr muzician și unde acum dirijează anual. Tito se bucură, de asemenea, de un parteneriat cu Universitatea de Stat din Arizona, unde a ocupat o poziție în facultate, iar în prezent este profesor și dirijor invitat frecvent.

Născut în Queens, New York, Tito Muñoz și-a început pregătirea muzicală ca violonist în școlile publice din New York. A urmat Liceul de Artele Spectacolului LaGuardia, Programul de promovare a muzicii al Școlii Juilliard și Divizia Pre-Universitate a Școlii de Muzică din Manhattan. Și-a continuat pregătirea la Queens College (CUNY) ca student la vioară, sub îndrumarea lui Daniel Phillips. Formarea sa dirijorală a avut loc la Academia Americană de Dirijat din Aspen, unde a studiat cu David Zinman și Murry Sidlin. Tito Muñoz este câștigătorul premiului pentru dirijat Robert J. Harth din 2005 al Festivalului de Muzică Aspen și al premiului pentru dirijat de la Aspen din 2006, revenind la Aspen ca dirijor asistent al festivalului în vara anului 2007, iar mai târziu ca dirijor invitat.

Tito Muñoz și-a făcut debutul ca dirijor profesionist în 2006 cu Orchestra Simfonică Națională de la Centrul Kennedy, invitat de Leonard Slatkin ca participant al Institutului Național de Dirijat. În același an, și-a făcut debutul cu Orchestra din Cleveland la Festivalul de Muzică Blossom. A primit în 2009 Bursa Mendelssohn sponsorizată de Kurt Masur și Fundația Felix Mendelssohn-Bartholdy din Leipzig și a fost câștigător al Concursului Internațional de Dirijat Sir Georg Solti din 2010, de la Frankfurt.

Angajamentele recente și cele viitoare includ premiera lucrării The Script of Storms de Michael Hersch cu Orchestra Simfonică BBC și Mendelssohn & Beethoven cu Orchestra Filarmonică Regală din Londra. Aparițiile în SUA includ debutul său cu Filarmonica New York și concerte cu Detroit Symphony, Utah Symphony, Symphony San Jose și Orchestra of St Luke’s, precum și aparițiile sale de-a lungul stagiunii cu Orchestra Simfonică Phoenix.