For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Tsuyoshi Tsutsumi | George Enescu Festival

Când Tsuyoshi Tsutsumi a câștigat Concursul Internațional Casals din Budapesta în 1963, presa l-a numit un muzician „a cărui descoperire este comparabilă cu cea a lui David Oistrah în Concursul de la Bruxelles din anii 1930”. Născut la Tokyo, pregătirea timpurie a lui Tsutsumi cu Hideo Saito l-a condus către un debut la vârsta de numai 12 ani cu Filarmonica din Tokyo, unde a interpretat Concertul de Saint-Saëns. Au urmat colaborări cu cele mai importante orchestre japoneze, precum și mai multe premii importante, între care cel mai bine cotat premiu din Japonia, la Concursul de Muzică Mainichi.

În continuare, publicul s-a bucurat de aparițiile solistice ale lui Tsuyoshi Tsutsmi alături de Orchestra ORTF din Paris, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Berlin, Orchestra Filarmonicii din Rotterdam, Orchestra de Cameră a Olandei, Orchestra Filarmonicii din München, Orchestra Simfonică din Londra, Philharmonia, Orchestrala Filarmonicii Cehe și Orchestra Filarmonicii Regale din Liverpool. A concertat alături de mulți dirijori și orchestre celebre, precum Seiji Ozawa și Orchestra Toho Gakuen la Națiunile Unite; la Avery Fisher Hall, cu Orchestra Simfonică NHK din Tokyo.

A predat la Universitatea din Illinois înainte de a se alătura Universității din Indiana ca profesor în toamna anului 1988. A susținut cursuri de măiestrie la Talent Education Institute (Japonia), Orford Arts Centre (Canada), Conservatorul din Lyon (Franța), Banff Centre (Canada) și Holland Music Sessions (Olanda). A fost invitat să facă parte din juriile unor concursuri internaționale prestigioase precum Grand Prix Emanuel Feuermann, ARD München, M. Rostropovich la Paris, CBC în Ottawa și Concursul Internațional de la Osaka.

În 2009, a primit Medalia Japoniei cu Panglica Violet, cea mai onorantă distincție din Japonia. De asemenea, este membru al Academiei de Artă din Japonia din decembrie 2009.

Tsuyoshi Tsutsumi a înregistrat mai multe discuri pentru Sony și Meister Music. A primit Premiul Suntory pentru contribuția sa în domeniul muzical din Japonia și i-a fost oferit Premiul Academiei Naționale de Arte de către Împărat. În 1997, a fost ales ca prim președinte al Societății de Violoncel din Japonia, iar în 2000 a fost desemnat director muzical al Festivalului Internațional Kirishima și director general al Fundației Suntory pentru Arte.

În septembrie 2007 a fost ales președinte al Suntory Hall, iar pentru o perioadă de nouă ani, Tsuyoshi Tsutsumi a fost președintele Școlii de Muzică Toho Gakuen. În prezent este profesor cu rang deosebit la Toho Gakuen School of Music (1976-) și profesor invitat la Universitatea Națională de Arte din Coreea (2017-).