For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Ulrike Helzel | George Enescu Festival

Celebra mezzo-soprană Ulrike Helzel este cunoscută de mult timp ca membră a Deutsche Oper Berlin și a Opere de Stat Vieneze, unde și-a început cariera internațională de interpretă de operă și concert. Printre altele, a fost invitată recent la Opera de Stat din Hamburg pentru a interpreta rolul Marcellinei din Nozze de Figaro (Mozart), la Opera din Bonn pentru rolul Mamei din Hänsel und Gretel și la Festivalul de Operă din Munchen pentru rolul Mamei din premiera mondială a Die Vorübergehenden (Nikolaus Brass). În următoarele 2 stagiuni, va lua parte la o producție nouă a Die Walküre la Deutsche Oper din Berlin și a Der Rosenkavalier la La Scala din Milano.

În perioada 2006-2012, artista a participat la Festivalul Bayreuth în rolul Wellgunde din Rheingold and Götterdämmerung și în rolurile Blumenmädchen și Knappe din Parsifal. La Teatrul din Basle a interpretat Angelina (La Cenerentola), iar la Komische Oper din Berlin, rolul Donnei Elvira (Don Giovanni). În rolul protagonistei din Carmen (Bizet) a fost invitată la Semperoper Dresden, la Komische Oper din Berlin, la Opera Cologne, la Opera Craunschweig, la Teatrul Național din Weimar și la Opera Halle.

În plus, Ulrike Helzel a participat la Opera La Monnaie din Bruxelles, la Opera Bavareză de Stat din Munchen, la Opera Nederlandse din Amsterdam, la Grand Théâtre din Geneva, la Opera din Leipzig, la Festivalul de Muzică Canarias, la Festivalul de Muzică din Dresden și la Festivalul Radio France din Montpellier. În 2013, Ulrike Helzel a interpretat pentru prima oară Fricka din Rheingold sub bagheta lui Kirill Petrenko, în Roma.

În 2011, și-a făcut debutul la Opera de Stat din Viena. De atunci, a interpretat roluri precum Jenny (Aufstieg Und Fall der Stadt Mahagonny), Annina (Rosenkavalier), Siegrune și 2. Norn (Ring, Wagner), Marcellina (Nozze di Figaro), 2. Dame (Zauberflöte) ș.a.m.d. Fiind membră a Deutsche Oper din Berlin pentru mai mulți ani, a interpretat o suită de roluri majore pentru repertoriul său în acest loc: Cherubino din Le Nozze di Figaro, Fuchs din Das Schlaue Füchslein, Hänsel din Hänsel und Gretel, Siebel din Faust (Gounod), Orpheus din Orpheé et Euridice, Octavian din Der Rosenkavalier, Mére Marie din Les Dialogues des Carmélites, Suzuki din Madama Butterfly și Maria Maddalena de Pazzi din Infinito Nero (compusă în 1998) de Salvatore Sciarrino.

A lucrat cu dirijori precum Alain Altinoglu, Frédéric Chaslin, Adam Fischer, Mikko Franck, James Gaffigan, Simone Young, Cornelius Meister, Ingo Metzmacher, Andris Nelsons, Tomáš Netopil, Philippe Jordan, Kirill Petrenko, Simon Rattle, Ulf Schirmer, Peter Schneider, Jeffrey Tate, Christian Thielemann și Franz Welser-Möst.

Înafară de operă, Ulrike Helzel are numeroase oferte pentru spectacole de concert peste tot în Europa, Japonia și S.U.A., cu un repertoriu vast, de la Bach, până la compoziții ale secolelor XX și XXI. Printre recitalele importante se numără: Recitalul Zemlinsky din Berlin, Zigeunerlieder de Brahms din Weimar și Ciclul Mussorgsky Kinderstube la Filarmonica Dresden.

Născută în Maddeburg, Ulrike Helzel a studiat canto la Universitatea de Muzică din Leipzig. A câștigat numeroase concursuri, inclusiv competiția Dvorak în Karlovy Vary (1990), a fost premiată de Dundația Richard Wagner și a primit premiul Handel de la Halle.