For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser CAPELA DE STAT DIN DRESDA | George Enescu Festival

CAPELA DE STAT DIN DRESDA

Înființată de Principele-elector Maurice de Saxa în 1548, este una dintre cele mai vechi orchestre din lume și rămâne înrădăcinată în tradiție. Pe parcursul istoriei sale îndelungate, mulți dirijori distinși și instrumentiști de rang internațional și-au lăsat amprenta asupra acestei orchestre.

În data de 22 septembrie 2008, Capela de Stat din Dresda a sărbătorit 460 ani de existență.

Printre foștii directori ai orchestrei îi amintim pe Heinrich Schütz, Johann Adolf Hasse, Carl Maria von Weber și Richard Wagner, care a numit acest ansamblu „harpa sa miraculoasă”. Lista dirijorilor notabili din ultimii 100 de ani îi include pe Ernst von Schuch, Fritz Reiner, Fritz Busch, Karl Böhm, Joseph Keilberth, Rudolf Kempe, Otmar Suitner, Kurt Sanderling, Herbert Blomstedt și Giuseppe Sinopoli. Orchestra a fost dirijată de Bernard Haitink în perioada 2002-2004 și, mai recent, de Fabio Luisi, în perioada 2007-2010. Începând cu stagiunea 2012/2013, dirijorul principal este Christian Thielemann. Singurul dirijor principal de pe viață al orchestrei a fost Sir Colin Davis.

Myung-Whun Chung este dirijorul principal invitat începând cu stagiunea 2012/2013.

Richard Strauss și Capela de Stat au avut o legătură strânsă timp de peste șaizeci de ani. Nouă din operele compozitorului au avut premiera la Dresda, inclusiv „Salomé”, „Elektra” și „Cavalerul Rozelor”, în timp ce „Simfonia alpină” a lui Strauss a fost dedicată acestei orchestre. Nenumărați alți compozitori renumiți au scris lucrări fie dedicate orchestrei, fie care au avut premiera la Dresda. În 2007 Staatskapelle a reafirmat această tradiție introducând postul anual de „Capell-Compositeur”. După Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm a deținut acest titlu în stagiunea 2013/2014.

Sediul Staatskapelle este Semproper, unde interpretează în jur de 260 opere și balete în fiecare stagiune. În plus, ansamblul prezintă alte 50 concerte simfonice și de cameră la operă, și cântă la diverse evenimente muzicale în Frauenkirche, în Dresda. Fiind una dintre cele mai sărbătorite și populare orchestre simfonice din lume, Staatskapelle călătorește deseori în străinătate, la cele mai mari instituții ale muzicii clasice.

Începând cu 2013, Capela de Stat Dresda este orchestra rezidentă a Festivalului Salzburg, al cărui director artistic nu este altul decât Christian Thielemann.

La o ceremonie din Bruxelles din anul 2007, Capela de Stat Dresda a devenit prima – și singura până în momentul de față – orchestră căreia i-a fost decernat „Premiul Uniunii Europene pentru conservarea patrimoniului muzical al lumii”.

Volkswagen´s Transparent Factory has been a Partner of the Staatskapelle Dresden since 2008. May 2013