For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Corul Național de Cameră MADRIGAL - MARIN CONSTATIN | George Enescu Festival

Corul Național de Cameră MADRIGAL – MARIN CONSTATIN

Corul de Camera Națională MADRIGAL a fost fondat în 1963 de dirijorul Marin Constantin și este unul dintre cele mai apreciate coruri profesionale, un simbol al vieții muzicale românești și universale. În 50 de ani de existență artistică continuă, numele său a reprezentat România în lume, devenind astfel un adevărat „brand de țară”.

Corul MADRIGAL este unic prin sonoritatea sa specifică, plasarea stereofonică pe scenă, costumele occidentale medievale, recent reînnoite de designerul Doina Levintza și repertoriul său care include muzica Renașterii europene, bijuteriile muzicii clasice românești, colindele tradiționale, documentele bizantine, muzica universală din diferite perioade de creație și lucrări de cameră vocal-instrumentală.

Corul Național de Cameră MADRIGAL – în cele cinci decenii de viață artistică – a realizat peste 4.100 de concerte în România și pe scene celebre din Europa, SUA, Japonia, Turcia, Coreea etc., câștigând admirație în lumea muzicală internațională și primind numeroase premii românești și onoruri, culminând cu titlul „Lista Patrimoniului Mondial UNESCO” (Paris, 1992) și „Marele Ordin al Comandantului” – acordat de Președintele României în 2003.

Activitatea prelungită și prestigioasă a corului MADRIGAL constă în:

– 46 C.D.-uri – înregistrate de Electrecord, Intercont, „Mysterium”CD cu soprana Angela Gheorghiu, Orchestra Filarmonică din Londra, dirijorul Ion Marin.

– 24 de filme de scurt metraj și filme TV realizate între 1967-2010 în România, Italia, Belgia, Franța, Germania, Olanda, Japonia, Macedonia și producția BBC cu Angela Gheorghiu în mănăstirile din Bucovina; – Filmul „Cântece renascentiste” – regizat de Mirel Ilieșu, premiat cu Grand Palme d’Or la Festivalul de la Cannes în 1968;

– emisiuni realizate la Televiziunea Română și Radio România;

– în domeniul camerelor vocal-simfonice, în colaborare cu dirijori de prestigiu și orchestre românești și internaționale: Orchestra Națională de Radio (dirijor Iosif Conta), Virtuosos of Bucharest (dirijorul Horia Andreescu), Concertgebouw din Amsterdam (dirijor Ferdinand Leitner), Orchestra Sinfonietta din Berlin și Filarmonica din München (dirijată de Ion Marin), Orchestra Simfonică de Cameră din Bremen (dirijor Louis Langrée). Cele patru cărți despre istoria corului MADRIGAL: „Corul MADRIGAL al Conservatorului” – de Viorel Cosma, București -1973; „Constellation MADRIGAL” – Marin Constantin în dialog cu Iosif Sava – București 1993; „Corul MADRIGAL sau sunetul magic” de Grigore Constantinescu 1996; „Dirijorul Marin Constantin” – portret eseist de Viorel Cosma, București 2011.

În perioada 2011-2014, Corul Național de Cameră MADRIGAL a fost condus de Voicu Popescu, personalitate remarcabilă a vieții corale românești și internaționale, discipol și urmaș al conceptului creat de dirijorul Marin Constantin. În prezent, Corul este condus de Anna Ungureanu.