LSO_130215_0286_6

London Symphony Orchestra

London Symphony Orchestra este considerată ca fiind una dintre cele mai importante orchestre din lume. De la înființarea sa în 1904, a atras mereu artişti de excepţie din toate colţurile lumii, dintre care mulți au cariere înfloritoare, fie acestea pe segmentul solo, muzică de cameră sau activităţi didactice, pe lângă activitatea lor în orchestră.

Lotul LSO de soliști și dirijori nu are egal şi îi include pe Valery Gergiev – Dirijor Principal, André Previn – Dirijor Laureat, Daniel Harding și Michael Tilson Thomas – Dirijiori Principali Invitaţi . Bernard Haitink, Pierre Boulez și Sir Simon Rattle sunt, de asemenea, oaspeţi fideli ai orchestrei.

LSO se mândreşte cu statutul său de orchestra-rezident la Barbican în Londra, susţinând peste 70 de concerte pe an pentru publicul său de la Londra şi alte 70 de concerte în turnee din străinătate, prosperând pe marginea stabilităţii oferită de reşedinţa sa permanentă din 1982. În plus, orchestra desfăşoară o rezidenţă anuală de succes la Lincoln Centre, New York, şi este orchestră-rezident la nivel internațional a sălii Pleyel din Paris, concertând ,de asemenea, în mod regulat, în Japonia și Orientul Îndepărtat, precum și în toate marile orașe ale Europei . Între 2010-2013 LSO a fost orchestră-rezident la Aix-en-Provence Festival.

În afara sălilor de concert, multe alte activități ale orchestrei includ un program comunitar inovator pentru educaţie, o casă de discuri, un centru de educație muzicală și muncă de pionierat inovatoare în domeniul muzicii digitale.

LSO St Luke’s, centrul de educaţie muzicală al UBS şi LSO, care a celebrat a zecea aniversare în 2013, este sub patronajul LSO Discovery, oferind un amestec unic de evenimente publice şi private pentru persoanele de orice vârstă și provenienţă. Prin facilitățile tehnologice din dotare de la LSO St Luke’s, inițiativele educaționale ale orchestrei sunt diseminate la nivel regional, național și internațional. În plus, LSO St Luke’s lucrează cu parteneri artistici cheie pentru a prezinta un program variat de evenimente de seară și de zi, inclusiv cu BBC Radio, BBC TV, Barbican și Guildhall School.

LSO se diferenţiază de alte orchestre internaționale prin profunzimea angajamentului său cu privire la educația muzicală, ajungând la peste 60.000 de oameni în fiecare an. Programul premiat, LSO Discovery, care a sărbătorit cea de-a 20-a aniversare în 2010, permite LSO să ofere persoanelor de toate vârstele o oportunitate de a se implica în procesul de creaţie a muzicii și de a intra în extraordinara lumea a sunetului a Orchestrei. La fel precum alte programe în curs de desfășurare care angrenează participanții la nivel local, național și internațional, prin concerte de familie, Discovery Days și mai multe grupuri comunitare înfloritoare, LSO On Track, un proiect de lungă durată care implică tineri muzicieni din întreaga Londra de Est, a oferit o platformă pentru adolescenții talentați de a participa la ceremoniile de la Jocurile Olimpice din Londra,în 2012, la concerte în aer liber din Trafalgar Square, precum și de a efectua înregistrări în Abbey Road cot la cot cu muzicieni LSO

LSO Live este în prezent cea mai de success casă de discuri de acest gen din lume, folosind cea mai recentă tehnologie de înregistrare pentru a face disponibile cele mai bune performanțe ale orchestrei audienţelor de peste tot din lume. Până în prezent, LSO Live a lansat peste 80 de înregistrări cu artişti precum Sir Colin Davis, Valery Gergiev, Bernard Haitink și Mstislav Rostropovich. Înregistrările casei de discuri au fost apreciate la scală largă, câştigând numeroase premii Grammy, Gramophone și Classical Brit. Pe lângă producerea de CD-uri și high-definition Super Audio CDs, LSO live a fost una dintre principalele case de discuri clasice care a adoptat descărcarea de muzică și folosirea internetului pentru a încuraja noi segmente de public să asculte muzică clasică.

În 2008, LSO a lansat YouTube Symphony Orchestra, prima orchestră online din lume, iniţiativă care a fost continuată şi în 2011. LSO a fost orchestra oficială de la ceremoniile de deschidere ale Jocurilor Olimpice și Paralimpice din 2012, interpretând memorabil Chariots of Fire cu Rowan Atkinson, fiind dirijată de Sir Simon Rattle. LSO a înregistrat, de asemenea, coloana sonoră pentru sute de filme, printre care Philomena, Pixar’s Brave, patru dintre filmele Harry Potter, The King’s Speech, Superman și toate cele șase filme Star Wars. .