For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Stelian Olariu | George Enescu Festival

Stelian Olariu

Stelian Olariu s-a născut în anul 1928, în judeţul Timiş. A urmat cursuri de vioară la Timişoara, apoi a fost student al Conservatorului de Stat din Timişoara, unde i-a avut ca profesori pe Sabin Drăgoi, Nicolae Ursu, Vasile Ijac, Liviu Rusu, Mircea Hoinic, Cornel Givulescu, Ion Ţiculescu, Silvia Humiţa. Din anul 1950 a venit la Bucureşti pentru a studia la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” pedagogie şi dirijat coral cu nume mari ale învăţământului muzical. După absolvire, a fost repartizat la Palatul Copiilor (Palatul Pionierilor) unde a înfiinţat „Corul de Copii al Palatului” pe care l-a condus până în anul 1966. Cu acest cor a desfăşurat o activitate concertistică amplă la Bucureşti, dar şi în alte oraşe ale ţării. În această perioadă a compus şi tipărit o culegere de cântece pentru copii, apărută în două ediţii, care să asigure pregătirea vocală de la vârste foarte fragede. În anul 1956 a înfiinţat Corul Studenţilor la Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti.

În anul 1962 a fost numit asistent – maestru de cor la Opera Naţională Bucureşti, unde a colaborat cu dirijorul corului, Gheorghe Kulibin. Din anul 1963, după decesul marelui maestru, Stelian Olariu a preluat conducerea corului operei ca maestru de cor, funcţie pe care o deţine şi în prezent. Timp de mai multe decenii de activitate ca maestru de cor, a lucrat peste 130 de titluri de operă, operetă şi vocal-simfonice şi a participat la evenimente muzicale de excepţie în ţară şi străinătate. A lucrat la peste 8000 de reprezentaţii de operă (numai pentru Opera Naţională Bucureşti) şi a întreprins turnee în ţări precum Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia, Elveţia, Spania, Olanda, Belgia, Austria, Ungaria, Grecia, Iugoslavia, Bulgaria, Rusia, Japonia, Thailanda. Corul Operei Naţionale Bucureşti a făcut, sub îndrumarea sa, şi înregistrări ale unor titluri importante precum: Oedipe de George Enescu (înregistrare care a luat premiul Discul de Aur în Japonia), Tosca de Giacomo Puccini, La traviata, Rigoletto, Il trovatore (Trubadurul) de Giuseppe Verdi, La Bohème de Giacomo Puccini, Cavalleria rusticana de Pietro Mascagni, I pagliacci (Paiaţe) de Ruggero Leoncavallo, dar şi opere din repertoriul românesc.