For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Valer Sabadus | George Enescu Festival
sabadus

Valer Sabadus

Valer Sabadus s-a născut în 1986 la Arad (România) şi s-a mutat în Germania în 1991. A crescut într-o familie de muzicieni şi tot în familie a avut parte de prima sa educaţie muzicală (vioară şi pian). La vârsta de 17 ani, a început să studieze la Academia de Muzică şi Teatru din Munchen cu prof. Gabriele Fuchs. În prezent, urmează cursurile de master. În 2007, şi-a făcut debutul la operă cu rolul Rinaldo din opera cu acelaşi titlu de Georg Friedrich Händel, împreună cu Capella Incognita din St. Pölten. De atunci, a apărut în mai multe producţii de opera, inclusiv în producţia dirijată de Frieder Bernius la Musikpodium Stuttgart cu Didone abbandonata în rolul Enea, având de asemenea rolul titular în Orlando furioso de Antonio Vivaldi sub bagheta lui Michael Hofstetter în producţia lui Christof Nel la Prince Regent Theatre.

Un moment de vârf al carierei sale de până acum a fost reprezentat de prezenţa la Salzburg Pentecost Festival în 2009 în rolul Adrasto din lucrarea lui Niccolò Jommelli, Demofoonte, dirijată de Riccardo Muti într-o coproducţie cu Ravenna Festival şi Opéra National de Paris. Acest rol i-a adus onoarea de a fi numit „Artistul lunii” de către forumul muzical internaţional Musical America. De asemenea, a înregistrat mari succese cu participarea sa în rolul Sesto din producţia lui Günter Krämer cu La Clemenza di Tito la Mozart Summer din Schwetzingen, cu rolul Ruggiero din Orlando Furioso de Vivaldi la Frankfurt Opera şi în Partenope de Handel la State Theatre of Baden din Karlsruhe. În mai 2011, a putut fi ascultat la Prince Regent Theatre din Munchen în rolul Iarba din opera lui Johann A. Hasse Didone abbandonata, cu Hofkapelle München dirijată de Michael Hofstetter şi produsă de Balázs Kovalik.

Primul său CD solo („Hasse: Reloaded”) – înregistrat în această producţie de operă – a fost extrem de lăudat în presă şi a câştigat Preis der deutschen Schallplattenkritik. Contratenorul şi-a făcut debutul la Festivalul Händel din Halle în iunie 2011, în rolul titular Rinaldo cu Lautten Compagney Berlin. A reluat acest rol la scurt timp după, într-o producţie concertantă la Rheingau Festival. A cântat la Stuttgart Music Podium fiind Orfeo în opera Orfeo ed Euridice de Gluck, dirijată de Frieder Bernius. A debutat la Opera de Stat din Berlin în octombrie 2011 în Last Desire, o lucrare a compozitoarei contemporane Lucia Ronchetti.

Proiectele următoare au inclus relansarea operei La Clemenza di Tito a lui Mozart la Schwetzingen, cât şi Didone abbandonata de Hasse într-o versiune concertantă la Opéra Royale de Versailles împreună cu Hofkapelle München. În plus, Valer Sabadus a revenit la Frankfurt Opera cântând Endimione din La Calisto de Francesco Cavalli. A fost invitat la Semperoper din Dresda în martie 2012 pentru intermezzoul lui Giovanni Battista Martini La Dirindina. La sfârşitul lui 2012, Concerto Köln sub conducerea muzicală a lui Diego Fasoli a pregătit un turneu european de operă cu Artaserse de Leonardo Vinci, pentru care Sabadus a fost angajat să cânte rolul Semira. În 2013, aveau să urmeze rolul titular din Xerxes de Handel la Deutsche Oper am Rhein. La Festivalul din Aix en Provence, Valer Sabadus va debuta în rolul Menelao din opera redescoperită a lui F. Cavalli, Elena.

Valer Sabadus are mare succes şi în apariţiile sale de cântăreţ de concert şi de oratorii. De exemplu, a cântat cu Les Talents Lyriques sub bagheta lui Christophe Rousset la Alte Oper din Frankfurt şi la Utrecht Early Music Festival. A fost solist la Cologne Philharmonie cu Pera Ensemble, la Istanbul Festival şi la Schleswig- Holstein Festival. De asemenea, a ţinut concerte solo cu Hofkapelle München la Cuvilliés Theatre şi la Prince Regent Theatre. Valer Sabadus a fost bursierul Fundaţiei Naţionale Academice Germane începând din 2009.