For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Viorica Petrovici | George Enescu Festival

Viorica Petrovici

Artist plastic, scenograf de teatru, operă, balet şi film, profesor, doctor în spectacologie, Viorica Petrovici are o activitate impresionantă în domeniul artelor spectacolului. Absolventă a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din capitală, în anul 1981, şi-a început activitatea scenografică în calitate de „ucenic” la faimosul teatru studenţesc „Podul”, condus de regizorul Cătălin Naum.

Viorica Petrovici a fost scenograf permanent al Operei Naţionale Bucureşti din anul 1984 până în anul 2013, unde a creat decoruri şi costume pentru zeci de spectacole de operă şi balet. A colaborat la spectacole de operă şi balet şi cu importante instituţii muzicale din ţară şi străinătate, Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa, Opera Braşov, Opera Comică pentru Copii, Studioul Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess” etc. Pe lângă activitatea de scenograf, desfăşoară în paralel o activitate didactică, fiind profesor asociat la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti şi la Universitatea Naţională de Arte.

A realizat costume pentru mai multe producţii cinematografice de succes, româneşti şi internaţionale, precum La source des femmes şi Le Concert (regia: Radu Mihăileanu), Fire and ice (regia: Pitoff), Tertium non datur (regia: Lucian Pintilie), Asphalt Tango (regia: Nae Caranfil) etc.

Activitatea sa profesională a fost recompensată cu mai multe distincţii : Premiul pentru Scenografie pentru spectacolul Politica (regia: Silviu Purcărete) la Festivalul de Teatru Contemporan de la Braşov (1982), Premiul U.A.P. pentru Scenografie (1998). Placheta de argint Novisad (2001, cea mai importantă distincţie obţinută de România în domeniu), Premiul Criticilor Muzicali (2001). A mai obţinut premiul colectiv pentru filmul „Trahir” (regia: Radu Mihăileanu) în cadrul Festivalului Filmului Francofon de la Montreal (1994) nominalizare la Globul de Aur a echipei de creaţie a filmului Le Concert (regia: Radu Mihăileanu) în anul 2010 şi nominalizarea, în anul 2011, a peliculei La source des femmes, în aceeaşi regie, la Festivalul de la Cannes, Premiul GOPO pentru Caravana cinematografică (regia: Titus Munteanu).