Josu de Solaun

Josu de Solaun

În calitate de câștigător al Premiului I la secțiunea pian, în cadrul Concursului Internațional ”George Enescu” – ediția a XIII-a (concurs fondat în 1958 și câștigat de pianiști de renume precum Radu Lupu, Elisabeth Leonskaja, și Dmitri Alexeev), și XV José Iturbi, pianistul spaniol Josu de Solaun a fost invitat să interpreteze în cadrul unor serii de concerte distinse în lumea întreagă, având apariții remarcabile la București (Ateneul Român), Saint Petersburg (Mariinsky Theatre), Washington, DC (Kennedy Center), New York (Carnegie Hall, Metropolitan Opera), Princeton (Taplin Hall), Londra (Southbank Centre), Paris (Salle Cortot), Leipzig (Schumann Haus), Taipei (Novel Hall), MexicoCity (Sala Silvestre Revueltas), Praga (Nostitz Palace), Ravello (Festival di Ravello), Roma (Academia deEspaña), Menton (Festival International de Musique) și majoritatea orașelor Spaniei.

Este singurul pianist din Spania care a câștigat atât concursul Enescu cât și Iturbi, în istoriile acestor concursuri și a fost invitat recent la o întâlnire într-un cadru privat de către Regele și Regina Spaniei la Palatul Regal, în urma câștigării râvnitului premiu de la București.

A cântat ca solist sub bagheta unor dirijori precum  Karl Sollak, Bruno Aprea, Ramón Tébar, Justus Frantz, Francesco Angelico, Alvise Casellati, Marco de Prosperis, Yaron Traub, Max Bragado, Paul Daniel, Ryan Haskins, Theodore Kuchar, Constantine Orbelian, Jonathan Pasternack, Yuri Krasnapolsky, Ormsby Wilkins, Alexis Soriano, and Miguel Ángel Gómez Martínez, printre alții și alături de orchestre precum Mariinsky Theatre Orchestra din Saint Petersburg, Orchestra Filarmonica la Fenice din Veneția, Filarmonica George Enescu din București, Orquesta Sinfónica de Bilbao, Orquesta de Valencia, Moscow Chamber Orchestra, Monterey Symphony Orchestra, Orquesta Sinfónica de Euskadi, Mexico City Philharmonic Orchestra, Janacek Philharmonic Orchestra, Real Filharmonia de Galicia, Orchestra Radio TV a Spaniei (RTVE), American Ballet Theatre Orchestra din New York.

Josu de Solaun a absolvit studiile la Manhattan School of Music, unde principalii îndrumători și influențele musicale cele mai marcante au fost Nina Svetlanova și Horacio Gutierrez.

În Spania, unde a studiat până la vârsta de 17 ani, a avut ca profesori pe Ricardo Roca, Ana Guijarro, într-un mod deosebit, Maria Teresa Naranjo. De-a lungul celor aproape 16 ani de studiu în Statele Unite, el a beneficiat și de îndrumarea foarte valoroasă a unor mentori precum lbert și Miyoko Lotto, Joaquin Achucarro, Matti Raekallio, Edna Golandsky, și Jerome Lowenthal.

În prezent îmbinăactivitatea concertistică cu cea didactică la S. Houston State University, călătorind intens între New York și Houston.