For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Valentin Răduțiu

Apreciat de Süddeutsche Zeitung pentru „tonul masculin caracteristic, pasionat și interesant” și considerat „unul dintre cei mai talentați violonceliști ai zilelor noastre” (Süddeutsche Zeitung), violoncelistul Valentin Răduțiu s-a născut la München și a primit primele sale lecții de violoncel de la tatăl său, la vârsta de șase ani. Ulterior a studiat la Salzburg, Viena și Berlin cu Clemens Hagen, Heinrich Schiff și David Geringas.

Un violoncelist important al generației sale, Valentin Răduțiu a debutat recent cu Deutsche Kammerphilharmonie și Concertul pentru violoncel de Schumann la „Glocke” Bremen, Concertul nr 1 al lui Shostakovitch cu Filarmonica Cehă la Festivalul Enescu 2017 din București, Concertul de violoncel al lui Laló cu Opera de Marseille și dirijorul Lawrence Foster, precum și cu Orchestra Simfonică din Ierusalim și Chen Zimbalista.

Valentin Raduțiu a câștigat diverse concursuri naționale și internaționale, a fost premiat de mai multe ori în cadrul Concursului „Jugend musiziert” și la Concursul Dotzauer de la Dresda și a obținut premiul I la Concursul internațional Karl Davidov din Riga. În 2011 i-a fost oferit premiul Music of German Business, unul dintre cele mai importante premii pentru tinerii muzicieni din Germania. În 2012, Valentin Răduțiu a câștigat premiul II la Concursul internațional George Enescu din București.

Valentin Radutiu a concertat cu Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Deutsche Radiophilharmonie Saarbrücken, Symphonieorchester al MDR Leipzig și SWR Stuttgart, Münchener Kammerorchester, Camerata Salzburg, Orchestra Filarmonicii George Enescu și Orchestra Națională Radio din București Orchestra Națională SImfonică din Letonia, Hong Kong Sinfonietta, Praga Philharmonia, Stuttgarter Kammerorchester, Württembergisches Kammerorchester Heilbronn și World Youth Symphony Orchestra și a apărut la Berliner Philharmonie, Prinzregententheater din Munchen, Philharmonie și Herkulessaal, Konzerthaus Berlin, Philharmonic Hall din Riga, Konserthuset Stockholm, Ateneul Român, Primăria din Hong Kong, Palais des Beaux-Arts Bruxelles și a colaborat cu dirijori precum Gustavo Gimeno, Cristian Măcelaru, Jéremie Rhorer, Pablo Gonzales, Stanislaw Kochanowski, Leoš Svárovsky și Thomas Zehetmair. Valentin Răduțiu cântat la numeroase festivaluri, inclusiv la Schleswig-Holstein Musik Festival, Heidelberger, Frühling, Cellobiennale Amsterdam, Festivalul de Arte din Honk Kong, SoNoRo, Fürstensaal Classix, Klangspuren Tirol și Festivalul Internațional George Enescu.

Valentin Răduțiu a colaborat cu numeroși artiști, printre care se numără Cvartetul Hagen, Ib Hausmann, Evgeni Bozhanov, Diana Ketler, Igor Ozim, Alina Pogostkina, Răzvan Popovici, Cvartetul Schumann, Antje Weithaas și Cei 12 violonceliști ai Filarmonicii din Berlin.

Răduțiu a lansat mai multe CD-uri: Pe lângă CD-ul de debut din 2011, a înregistrat un album cu lucrări franceze de Lalo, Ravel și Magnard; lansarea din 2014 a lucrărilor integrale pentru violoncel și pian de George Enescu cu Per Rundberg a fost lăudată de critici și considerate o înregistrare de referință (Haenssler Classic). Colaborarea intensă a lui Răduțiu cu compozitorul și dirijorul Peter Ruzicka este marcată de înregistrarea sa în premieră a Concertului pentru violoncel și muzica de cameră a lui Ruzicka.

În 2015, a fost lansat albumul lui Valentin Răduțiu „Remembering the rain” cu pianistul de jazz Benjamin Schaefer, în 2016 un CD cu Münchner Kammerorchester și Concertele pentru violoncel de Haydn, CPE Bach și Mozart, și cel mai recent, Concerte pentru violoncel de Haydn, Christian Bach și Janson cu Württembergisches Kammerorchester Heilbronn.

În 2016, Valentin Răduțiu a fost invitat ca profesor la Hochschule für Musik und Theater Rostock, iar în 2019 a fost numit șef de partidă pentru violoncel I  al Deutsches Symphonieorchester Berlin.