For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Valery Gergiev | George Enescu Festival
Valery Gergiev

Născut la Moscova, Valery Gergiev a studiat inițial dirijatul sub coordonarea lui Ilya Musin la Conservatorul din Leningrad. În timp ce era încă student, a câștigat concursul de dirijat Herbert von Karajan la Berlin. În 1978, în vârstă de 24 de ani, Valery Gergiev a devenit dirijor asistent al lui Yuri Temirkanov la Opera Mariinsky, unde a debutat în dirijarea adaptării de Serghei Prokofiev a operei ”Război și Pace” de Tolstoi. În urmă cu mai bine de două decenii, el și-a asumat funcția actuală de director al legendarului Teatru Mariinsky din Sankt Petersburg, care a devenit de atunci o piatră de temelie a culturii de operă din Rusia.

Cooperarea strânsă a lui Valery Gergiev cu Filarmonica din München a început în sezonul 2011-12. De atunci, a interpretat toate simfoniile de Dmitri Șostakovici și un ciclu de lucrări de Igor Stravinsky, atât cu Filarmonica, cât și cu Orchestra Mariinsky.

Începând din sezonul 2015-16, funcția de dirijor principal al Filarmonicii din München este deținută de Valery Gergiev. Turneele au dus Filarmonica din München în numeroase orașe europene, precum și în Japonia, China, Coreea, Taiwan și SUA. Programele concepute de Valery Gergiev includ spectacole cu cicluri simfonice de Șostakovici, Stravinsky, Prokofiev și Rachmaninov, precum și noi formate, cum ar fi Festivalul MPHIL 360°. Concertele sunt difuzate în mod regulat prin streaming live și la radio și TV. În septembrie 2016, primele înregistrări pe CD care documentează munca Filarmonicii din München au fost lansate sub propria casă de discuri a orchestrei, “MPHIL”. Din 2017 până în 2019, Filarmonica din München și Valery Gergiev au înregistrat toate simfoniile de Anton Bruckner în bazilica Mănăstirii Sf. Florian, locul unde Anton Bruckner este înmormântat. Înregistrările complete au fost lansate în toamna anului 2020.

Pe 13 octombrie 2018, Maestrul Valery Gergiev a sărbătorit 125 de ani de la înființarea Filarmonici din München interpretând „Symphonie de Psaumes” de Igor Strawinsky și Simfonia nr. 8 de Gustav Mahler în Sala Filarmonicii în Gasteig din München.