For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Viktor Tretyakov | George Enescu Festival
1capture-20180330-120916

Viktor Tretyakov

Viktor Tretyakov, unul dintre cei mai buni violoniști ai lumii, poate fi numit fără exagerare un simbol al școlii violonistice rusești.

În 1966, la vârsta de 19 ani, a câștigat premiul întâi în cadrul celui de-al treilea Concurs Internațional Ceaikovski. De atunci, Tretyakov a cântat cu aproape fiecare orchestră importantă din lume: din Berlin, Viena, Moscova, Sankt Petersburg, Londra, Los Angeles, cu Orchestra Filarmonicii din München, Orchestra Simfonică din Londra, Philharmonia, Orchestra Filarmonică Regală, Orchestra din Paris, Capela de stat din Dresda, Orchestra Simfonică din Bamberg, NDR Hamburg, WDR Köln, NHK Symphony, Orchestra Kirov, Orchestra Concertgebouw din Amsterdam, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze, Vienna Symphony, Orchestrele Simfonice din Chicago, Philadelphia, Cleveland, San Francisco, Dallas, Pittsburgh, Toronto și multe altele.

A lucrat cu dirijori precum Rostropovich, Ormandy, Temirkanov, Alekseev, Jochum, Krips, Gergiev, Fedoseyev, Maazel, Kempe, Jansons, Järvi, Levine, Mehta, von Dohnanyi, Penderecki, Previn și Kondrashin.
Stilul unic al lui Tretyakov, care este susținut de o tehnică impecabilă și o profundă înțelegere muzicală, generată de frazarea expresivă, dar și energia sa scenică incredibilă, atrag un număr mare de iubitori ai muzicii din întreaga lume.

Un muzician de cameră activ, Tretyakov a interpretat împreună cu Mstislav Rostropovici, Sviatoslav Richter, Cvartetul Borodin, Oleg Kagan, David Geringas, Evgeny Kissin și Elisabeth Leonskaja. Împreună cu Vassily Lobanov, Yuri Bashmet și Natalia Gutman, a format un cvartet cu pian, alături de care apare pe scenă frecvent. Susțin concerte la Moscova, Berlin, München, Istanbul, Paris, Atena, Lisabona și Copenhaga.

Timp de mulți ani, Viktor Tretyakov a fost profesor la Conservatorul de Stat din Moscova, continuând tradiția profesorului său legendar, Yury Yankelevich. Din 1986 și până în 1994, a fost președintele juriului Concursului Internațional „Ceaikovski”. În plus, a fost membru al juriului la concursurile de la Bruxelles, Hanovra, Sendai, Moscova, Helsinki, Zagreb și multe altele. În 1996, a acceptat o funcție didactică la Universitatea din Köln, Germania (Musikhochschule Koeln). Printre studenții săi notabili se numără Ilya Kaler, Natalia Likhopoi, Evgeny Bushkov, Sergei Stadler și Daniel Austrich. În perioada 1983-1991, Tretyakov a fost director artistic și dirijor al Orchestrei de Cameră a Rusiei.

Viktor Tretyakov a primit cele mai înalte distincții ale Rusiei: Artistul Poporului URSS; Premiul pentru încurajarea realizărilor în artă și literatură „Triumph”; Premiul Șostakovici, acordat de Fundația Internațională de Caritate Yuri Bashmet; Premiul de stat „Glinka” și Ordinul de slujire pentru patrie.

Tretyakov cântă la o vioară Nicolo Gagliano, din 1772.