For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Viniciu Moroianu | George Enescu Festival
viniciu moroianu

Viniciu Moroianu

Viniciu Moroianu s-a născut la București, în 1962, într-o familie de muzicieni. A absolvit, în București, cursul de pian liceal cu Marta Paladi și universitar (1985) cu Gabriel Amiraș (pian) și Suzana Szörenyi (acompaniament). A urmat de timpuriu cursuri de armonie (cu Doru Popovici și Pascal Bentoiu) și dirijat (Constantin Bugeanu).

A obținut primul premiu I național în 1973, an în care a susținut și primul său recital. A debutat ca solist cu orchestra la vârsta de 14 ani (Concertul în re minor de Bach). Este laureat al concursurilor internaționale de la Paris (Guilde française des artistes solistes – 1979) și București (George Enescu – 1991). A fost premiat pentru interpretarea unor lucrări de Enescu și Lipatti.

Are peste 1000 de apariții pe podium, în recitaluri, concerte camerale și ca solist cu orchestra (aproape 30 de titluri, inclusiv românești). Repertoriul său vast include prime audiții și lucrări ample mai rar abordate, precum Variațiunile Goldberg de Bach, Variațiunile Diabelli de Beethoven sau Sonata a opta de Prokofiev.

Are în repertoriu integrala concertelor și a sonatelor pentru pian și vioară de Beethoven, precum și pe cea a lucrărilor pentru pian solo de Dinu Lipatti, înregistrată în premieră absolută (2019) și subiect al tezei sale de doctorat (2005). A participat la Festivalurile internaționale George Enescu (8 ediții), Dinu Lipatti (3 ediții), Academia Sighișoara (11 ediții), precum și la Besançon, Bratislava, Graz, Chișinău și San Jose.

A întreprins turnee în Europa și a concertat cu orchestre din Marea Britanie, Austria, Elveția, Grecia, Republica Moldova și Bulgaria. A fost transmis în direct prin EBU și Radio Bartók. A înregistrat pentru case de discuri din România și Grecia. A publicat partituri de Dinu Lipatti și Radu Paladi.

Predă la Universitatea Națională de Muzică din București din 1990, ca titular la Muzică de cameră și Pian. Este vicepreședinte al Uniunii Muzicienilor Interpreți din România și membru fondator al Societății Române Mozart.