For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser William Christie | George Enescu Festival

Director co-muzical, fondator

William Christie, clavecinist, dirijor, muzicolog și profesor, este inspirația din spatele uneia dintre cele mai incitante aventuri muzicale din ultimii 40 de ani. Pionier în redescoperirea muzicii baroce, a readus repertoriul francez din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea în atenția unui public foarte larg de pe tot globul. Născut în Buffalo și educat la Harvard și Yale, William Christie locuiește în Franța din 1971. Punctul de cotitură în cariera sa a venit în 1979, când a fondat Les Arts Florissants.

În calitate de director al acestui ansamblu vocal și instrumental, William Christie s-a remarcat curând atât ca muzician, cât și ca om al teatrului, în sala de concerte și în operă. Apreciere publică majoră a venit în 1987 o dată cu producția lui Lully Atys la Opéra Comique din Paris.

De la Charpentier la Rameau, Couperin, Mondonville, William Christie este maestrul necontestat al tragediei lirice, precum și al și este la fel de familiarizat cu motetul francez și cu muzica interpretată la curte. Dragostea sa pentru muzica franceză nu îl împiedică să exploreze alte repertorii europene precum Monteverdi, Rossi, Scarlatti, Landi, Purcell, Haendel, Mozart, Haydn sau Bach.

Printre cele mai recente lucrări de operăinterpretate se numără Jephtha de Handel la Opéra de Paris și Ariodante la Wiener Staatsoper, The Beggar’s Opera în turneu european și L’incoronazione di Poppea de Monteverdi la Festivalul de la Salzburg. În calitate de dirijor invitat, William Christie apare adesea alături de Berliner Philharmoniker sau Orchestra of the Age of Enlightenment la festivaluri de operă precum Glyndebourne sau pe scena unor opere precum Metropolitan Opera din New York, Zurich Opernhaus sau Opéra National de Lyon.

Discografia sa extinsă include peste 100 de înregistrări. Cele mai recente – „Si vous vouliez un jour”; Misa în si minor a lui Bach; L’incoronazione di Poppea (CD / DVD) de Monteverdi – au fost publicate de harmonia mundi în colecția „Les Arts Florissants”.

Dorind să-și dezvolte în continuare activitatea profesorală, în 2002 William Christie a creat Le Jardin des Voix, Academia barocă bienală pentru tineri muzicieni a ansamblului Les Arts Florissant, stabilită acum la Thiré în Vandea. Din 2007 este artist în reședință la Juilliard School din New York, unde susține cursuri de master de două ori pe an. În 2021, lansează împreună cu Les Arts Florissants primele „Arts Flo Masterclasses ” pentru tineri muzicieni profesioniști la Quartier des Artistes din Thiré (Vendée, Pays de la Loire – Franța).

În 2012, a creat festivalul Dans les Jardins de William Christie în propriile sale grădini, situate în satul francez Thiré din Vendée, unde primește în fiecare vară tineri muzicieni de la Școala Juilliard și muzicieni din Jardin des Voix împreună cu interpreți și membri ai Les Arts Florissants.

William Christie a lăsat moștenire proprietățile sale imobiliare Fundației Les Arts Florissants – William Christie creată în 2018.

În noiembrie 2008, William Christie a fost ales în Académie des Beaux-Arts din Franța și a ținut discursul său inaugural oficial sub domul de la Institut de France în ianuarie 2010.