For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Wilson Hermanto | George Enescu Festival

Dirijorul indonezian-american de origine chineză Wilson Hermanto și-a început studiile muzicale cu descoperirea pianului și a viorii. A absolvit Conservatorul de Muzică Peabody, specializarea vioară și apoi a continuat să studieze arta dirijorală la Manhattan School of Music (clasa lui Sixten Ehrling). Sir Colin Davis i-a devenit un mentor apropiat, care s-a implicat în conturarea abilităților sale dirijorale. Hermanto a fost unul dintre ultimii discipoli din celebra clasă de dirijat a lui Carlo Maria Giulini la Școala de Muzică din Fiesole, Italia, bursier la Tanglewood Music Center și s-a numărat printre muzicienii invitați să lucreze cu Pierre Boulez la Academia Festivalului de la Lucerna.

La începutul carierei sale dirijorale, Wilson Hermanto a fondat și a condus Orchestra de Cameră Prometheus din New York (1996-2002). În perioada 2002-2004, Wilson Hermanto a ocupat funcția de Dirijor Asistent al Orchestrei din Cleveland, sub conducerea lui Franz Welser-Möst. A debutat la Blossom Music Festival cu Orchestra din Cleveland în 2003. În domeniul operei, debutul său dirijoral a avut loc într-o producție din 2000 a operei Hänsel și Gretel de Humperdinck la Los Angeles.

Cu prilejul aniversării lui Gustav Mahler, în anii 2010 și 2011, Hermanto, împreună cu eminentul muzicolog mahlerian Henry-Louis de La Grange, mezzosoprana Christa Ludwig, soprana Miah Persson și Sinfonietta de Lausanne, au colaborat la proiecte legate de Mahler, culminând cu interpretări ale Simfoniilor numerele 1 și 4 ale compozitorului, precum și cu organizarea unor cursuri de măiestrie și a unui simpozion.

În 2016, Wilson Hermanto a dirijat o producție a operei mozartiene Don Giovanni la Teatrul Mariinsky. În urma debutului său spectaculos alături de Cameristi della Scala, din decembrie 2017 Wilson Hermanto și-a început colaborarea cu orchestra în calitate de dirijor principal invitat. În stagiunea 2018-2019, a dirijat Cameristi della Scala în Franța, precum și în stagiunea lor obișnuită de la Teatrul Scala. A concertat, de asemenea, ca dirijor invitat cu Orchestra Teatrului Mariinsky și cu Orchestra Filarmonicii din Szczecin și și-a făcut debutul alături de Orchestra Națională Simfonică din Chile și de Orchestra Simfonică din Bari.

Wilson Hermanto are un renume important în Franța, unde a concertat cu Orchestra Națională din Lyon, Orchestra Radio France, Orchestra Teatrului Capitole din Toulouse și Orchestre de Chambre de Paris. Alte proiecte notabile sunt aparițiile cu Orchestra Simfonică din Praga, Orchestra Filarmonică din Londra, Orchestra Naţională BBC – Ţara Galilor, Orchestra della Svizzera Italiana, Orchestra de Cameră din Lausanne, Orchestra Engleză de Cameră și Orchestra de Cameră din Geneva.