For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Xavier de Maistre | George Enescu Festival

Xavier de Maistre

Xavier de Maistre aparține unei elite de soliști care redefinesc folosirea instrumentului lor. Pe lângă piesele compozitorilor, cum ar fi Kaija Saariaho, el interpretează lucrări precum “Ma Vlast” – Smetana cu o precizie uluitoare, prezentând aranjamente incredibile ale unor lucrări care de obicei sunt interpretate de o întreagă orchestră. Interpretarea acestor lucrări, pe care puțini harpiști înaintea lui chiar le-au luat în considerare, au contribuit la crearea reputației sale ca unul dintre cei mai creativi și extraordinari muzicieni ai generației sale.

Xavier de Maistre a apărut cu orchestre importante sub conducerea unor dirijori eminenți, precum Bertrand de Billy, Lionel Bringuier, Daniele Gatti, Mirga Gražinyte-Tyla, Daniel Harding, Kristjan Järvi, Philippe Jordan, Riccardo Muti, Andrés Orozco-Estrada, André Previn, Sir Simon Rattle și Yuri Temirkanov.

A cântat la numeroase festivaluri internaționale, printre care se numără Festivalul de Muzică Schleswig-Holstein, Festivalul Salzburg, Budapest Spring Festival și Mostly Mozart din New York. El colaborează cu de parteneri de muzică de cameră, precum Diana Damrau, Daniel Müller-Schott și Baiba Skride.

Sezonul 2017/2018 a început pentru Maistre în întregime sub auspiciile muzicii contemporane. În septembrie, a interpretat trei premiere naționale ale “Trans”, noul concert de harpă al lui Kaija Saariaho, cu Radio Symphonies din Frankfurt și Suedia și Orchestra Simfonică a Birmingham. Evenimentele recente ale sezonului includ concerte cu NDR Orchestra Elbphilharmonie, Orchestra de la Suisse Romande, Orquesta Sinfonica de Galicia, Filarmonica Turku, Münchener Kammerorchester, Zürcher Kammerorchester, Moscova Virtuosi, Orchestra Simfonica din Shanghai si Orchestra Filarmonicii din China. Un recital turneu în Germania cu legenda flamenco-spaniolă mexicană Lucero Tena (castanete) l-a adus în locuri precum Stuttgarter Liederhalle, Elbphilharmonie, Boulezsaal Berlin, Tonhalle Düsseldorf și NDR Hannover.

De Maistre are un contract de înregistrare exclusivă cu Sony Music. Înregistrările sale au inclus muzica lui Haydn, Rodrigo, Ginastera și Debussy –  pentru cea din urmă a primit premiul Echo Klassik 2009 ca “Instrumentalist al anului”. În 2012, albumul său “Notte Veneziana” a intrat în primele zece în topurile muzicii clasice. Cele mai recente înregistrări ale sale includ un DVD cu Diana Damrau și o înregistrare CD a concertelor de pian ale lui Mozart, pentru harpă. În anul 2015 “Moldau – Albumul Romantic”, un recital CD cu repertoriul slavon a primit o apreciere uriașă din partea criticilor. “La Harpe Reine” cu Les Arts Florissants și William Christie a fost lansat în octombrie 2016 (harmonia mundi). Un nou CD solo cu repertoriul spaniol este disponibil din primăvara anului 2018 (Sony).

Xavier de Maistre s-a născut în Toulon și a început să studieze harpa la vârsta de nouă ani. A studiat în Paris, iar în 1998 a primit premiul I la Concursul Internațional de Harpă din Bloomington, Indiana, devenind primul muzician francez care se alătură prestigiosului rang al Orchestrei Filarmonice din Viena. Din 2001, Xavier de Maistre predă la Academia de Muzică din Hamburg. De asemenea, are cursuri de măiestrie la Școala de Muzică Juilliard din New York, la Universitatea Toho din Tokyo și la Colegiul de Muzică Trinity din Londra.

Xavier de Maistre cântă la o harpă Lyon & Healy.