For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Yefim Bronfman | George Enescu Festival
Yefim Bronfman

Recunoscut la nivel internațional ca unul dintre cei mai apreciați și admirați pianiști de astăzi, Yefim Bronfman se regăsește pe lista artiștilor căutați în mod regulat de festivaluri, orchestre, dirijori și serii de recitaluri. Tehnica sa impecabilă, puterea și lirismul excepțional sunt recunoscute în mod constant de presă și de public.

Ca urmare a anulărilor la nivel mondial începute în primăvara anului 2020, sezonul 2020/21 a început pentru el în ianuarie 2021 cu Orchestra Concertgebouw, urmată de Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze, Filarmonica din Berlin și Philharmonia din Londra în programe speciale, redate live pe internet. Concertele din America de Nord au continuat cu orchestrele din Dallas, Philadelphia, New York, Atlanta, Houston și Pittsburgh, în ciuda restricțiilor impuse de COVID-19, iar concertele de vară sunt programate cu participarea lui în Vail (Orchestra din Philadelphia), Aspen, Tanglewood (Orchestra Simfonică din Boston), Grand Tetons și în turneu în Europa cu Orchestra Concertgebouw.

Domnul Bronfman lucrează în mod regulat cu un ilustru grup de dirijori, printre care Daniel Barenboim, Herbert Blomstedt, Semyon Bychkov, Riccardo Chailly, Christoph von Dohnányi, Gustavo Dudamel, Charles Dutoit, Daniele Gatti, Valery Gergiev, Alan Gilbert, Vladimir Jurowski, James Levine, Zubin Mehta, Riccardo Muti, Andris Nelsons, Yannick Nézet-Séguin, Sir Simon Rattle, Esa-Pekka Salonen, Jaap Van Zweden, Franz Welser-Möst și David Zinman. Angajamentele de vară l-au dus în mod regulat la marile festivaluri din Europa și SUA. Întotdeauna dornic să exploreze repertoriul de muzică de cameră, printre partenerii săi de-a lungul timpului s-au numărat Pinchas Zukerman, Martha Argerich, Magdalena Kožená, Anne-Sophie Mutter, Emmanuel Pahud și mulți alții. În 1991 a susținut o serie de recitaluri comune cu Isaac Stern în Rusia, marcând primele spectacole publice ale domnului Bronfman de la emigrarea sa în Israel la vârsta de 15 ani.

Apreciat la scară largă pentru înregistrările sale solo, de cameră și orchestrale, domnul Bronfman a fost nominalizat la 6 premii Grammy, câștigând în 1997 cu Esa-Pekka Salonen și Filarmonica din Los Angeles pentru înregistrarea celor trei Concerte pentru pian de Bartok. Catalogul său prolific de înregistrări include lucrări pentru două piane de Rachmaninoff și Brahms cu Emanuel Ax, concertele complete de Prokofiev cu Filarmonica din Israel și Zubin Mehta, un disc Schubert/Mozart cu ansamblul Zukerman Chamber Players și coloana sonoră a filmului Fantasia 2000, lansat de Disney. Lansări recente de CD-uri includ Concertul pentru pian nr. 2 de Magnus Lindberg, nominalizat la Premiile Grammy în 2014, comisionat pentru el și interpretat de Filarmonica din New York, dirijată de Alan Gilbert sub egida Da Capo; Concertul pentru pian nr. 1 de Ceaikovski cu Mariss Jansons și Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze; un disc cu recital, numit Perspectives, care completează desemnarea domnului Bronfman ca artist „Perspectives” de către Carnegie Hall pentru sezonul 2007-08; și înregistrări ale tuturor concertelor pentru pian de Beethoven, precum și al Concertului Triplu, împreună cu violonistul Gil Shaham, violoncelistul Truls Mørk și orchestra Tönhalle din Zürich, sub bagheta lui David Zinman pentru casa de discuri Arte Nova/BMG.

Disponibile pe DVD sunt și interpretările sale ale Concertului pentru pian nr. 2 de Liszt cu Franz Welser-Möst și Filarmonica din Viena, ce a avut loc la Schonbrunn în 2010, sub egida Deutsche Grammophon; Concertul pentru pian nr. 5 de Beethoven cu Andris Nelsons și Orchestra Regală Concertgebouw de la Festivalul de la Lucerna din 2011; Concertul pentru pian nr. 3 de Rachmaninoff cu Filarmonica din Berlin și Sir Simon Rattle sub egida EuroArts și ambele concerte de Brahms cu Franz Welser-Möst și Orchestra din Cleveland (2015).

Născut la Tașkent, în Uniunea Sovietică, Yefim Bronfman a emigrat în Israel cu familia sa în 1973, unde a studiat cu pianistul Arie Vardi, directorul Academiei de Muzică Rubin de la Universitatea din Tel Aviv. În Statele Unite, a studiat la Juilliard, Școala de Muzică Marlboro și Institutul de Muzică Curtis, coordonat de Rudolf Firkusny, Leon Fleisher și Rudolf Serkin. Laureat al prestigiosului premiu Avery Fisher, una dintre cele mai înalte distincții acordate instrumentiștilor americani, în 2010 a primit premiul Jean Gimbel Lane pentru interpretarea la pian din partea Universității Northwestern, iar în 2015 a primit un doctorat onorific din partea Școlii de Muzică din Manhattan.