For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Yeon-Min Park: Încă nu-mi vine să cred ce se întâmplă | George Enescu Festival

Yeon-Min Park: Încă nu-mi vine să cred ce se întâmplă

de Ruxandra Predescu

Yeon-Min Park este concurenta care a obținut Locul I în finala secțiunii Pian în cadrul concursului George Enescu, ediția 2020/2021. Venită tocmai din din Coreea de Sud, Yeon-Min a ales o lucrare foarte dificilă, Concertul nr. 3 de Rahmaninov, însă forța și pasiunea cu care a interpretat au fost extrem de convingătoare.

Imediat după ceremonie, ne-a acordat un scurt interviu, secondată de emoții și multă bucurie:

Cum te simți acum?

Încă nu-mi vine să cred ce se întâmplă. Nu mă așteptam câtuși de puțin. Încerc mereu să interpretez cât de bine pot pe scenă, dincolo de rezultate, și cred că am cântat bine, dar, chiar și așa, mi se pare un vis ce mi se întâmplă acum!

Cum este experiența Enescu pentru tine?

Am mai participat și la ediția trecută și am vrut să încerc din nou. România este foarte frumoasă, pot să-mi dau seama chiar dacă nu am prea avut vreme de plimbări. Mi-am dorit să revin.

Ce crezi că s-a schimbat de această dată?

Primele două etape au fost diferite, online, jurizarea, de asemenea, online. Cred că am fost și foarte norocoasă. Întâi, pentru că în felul acesta am avut mai puține emoții, și pe urmă pentru că am fost în carantină și foarte aproape să ratez termenul limită din acest motiv – am avut o singură zi la dispoziție pentru înregistrări.

De asemenea, repertoriul a fost diferent, dar și experiența de la București pentru că, după atâta timp, am avut ocazia să fiu din nou pe scenă cu orchestra, cu public.

Și te-ai reîntâlnit cu Enescu.

Daaaa! O lucrare atât de frumoasă! Am repetat cu multă plăcere, mi-a plăcut mult.

O vei include în repertoriul tău?

De data aceasta, da. O voi repeta și, da, intenționez s-o cânt în concerte, poate chiar un recital.

Ce crezi că este necesar pentru a deveni un pianist cu adevărat special, un maestru?

Cred că e important să te cunoști foarte bine pe tine, ce fel de persoană vrei să fii, ce fel de muzician poți să fii. E foarte important cum te prezinți pe tine și muzica ta publicului, cum transmiți muzica și emoția. Mereu mă gândesc la asta.