For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Yibai Chen | George Enescu Festival

Yibai Chen

Câștigător a diferite premii în trei concursuri internaționale de violoncel, Yibai Chen este unul dintre cei mai promițători violonceliști ai generației sale. Interpretarea sa a fost descrisă drept „remarcabilă”, „o tehnică fără cusur, care prezintă totuși tandrețe și sensibilitate sinceră” și „un sunet personal și o prezență scenică adevărată”.

Stagiunea 2020 îl prezintă pe Yibai având numeroase debuturi, recitaluri și evenimente cu muzică de cameră. În iunie, el va debuta cu Orchestra Filarmonică din Cape Town, apoi va cânta în concertul de deschidere al Concursului internațional George Enescu din septembrie. El va susține spectacole la Festspielfrühling în Rügen cu Daniel Hope în martie și la Festivalul „Stars and Rising Stars” din München în mai. Yibai va susține, de asemenea, și recitaluri în Pretoria, Shanghai, Singapore.

În 2012, Yibai a fost invitat să concerteze la Universitatea din Cambridge. În 2013 și 2015 a participat la Morningside Music Bridge, un program muzical internațional coordonat de Universitatea Mount Royal din Canada. În 2016 a participat la un masterclass susținut de Wolfgang Emanuel Schmidt la Cello Akademie Rutesheim, iar Yibai a fost ales să interpreteze Sarasate ‘Zigeunerweisen’ cu Südwestdeutsches Kammerorchester Pforzheim în concertul de închidere al festivalului. De asemenea, a luat parte la masterclass-uri susținute de David Geringas, Jens Peter Maintz, Jian Wang, Martti Rousi, Liwei Qin, Tsuyoshi Tsutsumi, Gabriel Schwabe, Wen-Sinn Yang; violonistul Daniel Hope și pianistul Jacques Ammon.

În 2018, Yibai a fost invitat să concerteze într-un festival din Polonia, „Chopin și Europa lui”. A interpretat Concertul în Do major pentru violoncel al lui Haydn, cu Orchestra de Cameră Amadeus, sub conducerea lui Agnieszka Duczmal, la Opera Națională Poloneză din Varșovia. În 2019 a interpretat Sinfonia Concertantă de Prokofiev, împreună cu Südwestdeutsche Philharmonie Konstanz, avându-l dirijor pe Eckart Manke. În același an, a concertat la renumitul Festival Internațional George Enescu, alături de Orchestra Filarmonică „Banatul”, sub conducerea maestrului Nicola Piovani.

Yibai a susținut numeroase recitaluri în China și a interpretat numeroase concerte cu Orchestra Filarmonică din Shanghai, sub bagheta maestrului Muhai Tang. Recent a oferit o interpretare a Concertului în Do major de Haydn,  la Teatrul Brooklyn din Africa de Sud, cu Orchestra Filarmonică Gauteng, sub conducerea Ginei Beukes și a fost invitat din nou pentru a concerta cu Orchestra Filarmoncă Cape Town și pentru a susține recitaluri în Pretoria.

Yibai s-a născut în anul 2001 și a început să își pregătească cariera sa de violoncelist de la vârsta de cinci ani. A fost instruit de profesorul Meijuan Liu în Liceul de Muzică afiliat Conservatorului de Muzică din Shanghai până la sfârșitul lui 2016. În 2017 s-a mutat în Berlin pentru a studia cu profesorul Danjulo Ishizaka la Universitatea de Arte din Berlin. În prezent, Yibai își continuă studiile cu profesorul Ishizaka la Universitatea de Muzică din Basel.

Yibai deține trei premii internaționale. În februarie 2018 a câștigat premiul al treilea în cadrul Concursului Internațional de Violoncel Lutoslawski din Varșovia. În luna septembrie a aceluiași an a câștigat premiul al doilea la cea de-a 60-a ediție a Concursului Internațional George Enescu – secțiunea violoncel – din București. În iunie 2019, a câștigat locul al 5-lea în cea de-a 16-a ediție a Concursului Internațional de Violoncel „Ceaikovski” din Sankt Petersburg.

Yibai deține un violoncel de Joseph Guadagnini ca.1780-1800, împrumutat de către Fundația Germană „Deutsche Stiftung Musikleben Hamburg”.