For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Yoanna Ruseva | George Enescu Festival

BULGARIA

Joanna Ruseva s-a născut pe 15.09.1998 în Sofia, Bulgaria.

Și-a început studiile de vioară la Școala Națională de Muzică din Sofia „Lubomir Pipkov” la clasa condusă de Blagorodna Taneva.

În 2006 a fost distinsă cu Premiul de debut pentru Muzicianul Anului – Sofia pentru primul ei debut solo cu orchestră (Orchestra Simfonica Dobrich).

Joanna Ruseva primește încă de la o vârstă fragedă numeroase premii la concursuri de muzică solo și de cameră precum „Svetoslav Obretenov”, Provadia, Bulgaria, 2006, (premiul І), „Kozian”, Republica Cehă 2008 (premiul II), „Petar Toshkov” Beograd ,Serbia 2008 (premiul I) , „Tineri virtuoși”, Sofia, 2010 (premiul II).

Alte competiții au fost „Nedjalka Simeonova” Haskovo, 2011 (Premiul I) și Dobrin Petkov, Plovdiv, Bulgaria, 2011 (Premiul I).

Joanna Ruseva este, de asemenea, câștigătoarea Concursului MAGIK pentru muzică germană Burgas, Bulgaria, 2011 (Premiul I) și laureată a concursului „Emil Kamilarov” Sofia, Bulgaria, 2011.

În 2013 a primit premiul II și premiul special al lui Z.Bron la Concursul „Tineri Virtuoși” din Sofia, Bulgaria și a fost laureată la Concursul Internațional „David Oistrach” (2013).

În 2017 a fost distinsă cu premiul special „Scolarship” la Concursul internațional „Postacchini” din Fermo, Italia și în 2018 cu al patrulea premiu la Concursul internațional „Stephanie Holl” de la Viena.

Tot în 2018, în semn de recunoaștere a realizărilor sale remarcabile și a talentului extraordinar, ea a primit Premiul Prietenilor Instrumentelor cu coarde și coarde vieneze la Universitatea MDW din Viena.

În 2019 a fost distinsă cu mai multe prețuri în competiții internaționale:

Premiul special la Concursul Anton Rubinstein din Germania, Düsseldorf,  premiul special „Scolarship” premiul Audienței la Concursul Internațional Szymon Goldberg din Meißen, Germania și primul premiul al Concursului Instrumental al Universității MDW.

În martie 2020, a primit Marele Premiu la competiția internațională „La Musique et la Terre” din Paris, Franța.

Tânăra interpreta a cântat în concertele SMTD ,,Viva la musica”, a apărut ca solistă a orchestrei Simfonieta, a Filarmonicii din Burgas cu Maestrul Jordan Dafov, a Radio FMClasic Orchestra cu Maestrul G.Palikarov și cu New Simfonik Orchestra (2013) și Orchestrele Simfonice din Vraza, Vidin, Pernik, Pleven, Plovdiv și a debutat în Musikverein (Gläsener Holl), Viena în 2016.

Yoanna Ruseva a participat la diferite masterclass-uri cu Gerar Poule, prof. Takaschi Shimitzu, prof. Kraftschenko, prof. Bogdanjan și prof. Svetlin Rusev, prof. Zakhar Bron, prof. Frischenschlager, prof. Anton Sorokow.

Între 2014-2015 a fost stipendiant la Capela muzicală Regina Elisabeta din Waterloo, Belgia, unde a fost una dintre studenții lui Augustin Dumay și Tatiana Samouil, profesori de seamă în lumea viorii. Și-a continuat studiile în cursul de pregătire din Mozarteum, Salzburg cu Pierre Amoyal între 2015-2016.

În prezent este studentă la Universitatea de muzică din Viena la clasa lui Elisabeth Kropfitch, după ce a studiat timp de 3 ani cu Anton Sorokow.

PROGRAM

Etapă online
Bach Grave și Fugă din Sonata în la minor pentru vioară solo
Enescu „Lăutarul” din Suita Impresii din copilărie op. 28
Paganini Capriciul nr. 11
Mozart Concertul nr. 5 în la major pentru vioară și orchestră K. 219 (partea I cu cadență)
Beethoven Sonata nr. 8 în sol major pentru vioară și pian op. 30 nr. 3

Semifinală
Ravel Sonata nr. 2 în sol major pentru vioară și pian
Enescu Sonata nr. 2 în fa minor pentru vioară și pian op. 6
Wieniawski Fantezia Faust op. 20

Finală
Brahms Concertul în re major pentru vioară și orchestră op. 77