Bas-bariton
ANDREW FOSTER-WILLIAMS
Evenimente

Facebook
Twitter
LinkedIn

Bas-baritonul Andrew Foster-Williams se bucură de o carieră vibrantă atât pe scena de operă, cât și pe cea de concert și de o versatilitate vocală care îi permite să interpreteze un repertoriu care variază de la clasicii Bach, Gluck, Händel și Mozart până la maeștri mai recenți precum Britten, Debussy, Stravinsky și Wagner. 

Cariera lui Andrew Foster-Williams, construită inițial pe puternicele sale acreditări baroce, a găsit în ultimele sezoane o nouă direcție dramatică, cu succese în rolul lui Pizarro (Fidelio) la Theater an der Wien și la Filarmonica din Paris, precum și cu un debut unanim lăudat în rolul lui Telramund în Lohengrin de Wagner sub conducerea apreciatului dirijor Yannick Nézet-Séguin la Festivalul de Lanaudière. O interpretare ulterioară a Căpitanului Balstrode în producția divizată a lui Christoph Loy, Peter Grimes, la Theater an der Wien, alături de interpretări aclamate ca Nick Shadow (The Rake’s Progress), Donner (Das Rheingold) și Gunther (Götterdämmerung) au îmbunătățit și mai mult un profil de operă deja foarte apreciat. Alte debuturi recente în roluri ca Lysiart în noua montare a lui Christof Loy, Euryanthe, la Theater an der Wien, sub conducerea lui Constantin Trinks, și ca Kurnewal în Tristan und Isolde la La Monnaie, sub conducerea lui Alain Altinoglu, evidențiază o capacitate dramatică care a câștigat respectul multor regizori de scenă, deoarece „menține atenția publicului cu energia cuiva care are o mare experiență și cu o capacitate vocală senzațională, pe care o folosește cu o libertate totală…” (Opéra).   

Lăudat pentru ușurința sa în interpretarea repertoriului de operă franceză, printre rolurile recente se numără Golaud (Pelléas et Mélisande), debutul său în rolul lui Escamillo în spectaculoasa punere în scenă a lui Kasper Holten cu Carmen pe scena plutitoare din Bregenz, precum și spectacolele special curatoriate la Opera Națională din Bordeaux pentru a marca cea de-a 400-a aniversare a morții lui Cervantes și cu muzică din Don Quichotte à Dulcinée de Ravel și Don Quichotte de Massenet sub conducerea lui Marc Minkowski. Și-a făcut debutul la Opera din Zürich în 2021 în rolul celor Patru răufăcători în noua montare a lui Andreas Homoki din Les contes d’Hoffmann sub bagheta lui Antonino Fogliani, iar în stagiunea trecută a reluat aceste roluri în montarea fantastică a lui Barrie Kosky la Opera Comică din Berlin. În calitate de invitat obișnuit al seriei „Opéra français” a casei de discuri Palazzetto Bru Zane, lansările recente de CD-uri includ Dimitri de Joncières, Cinq-Mars de Gounod, Proserpina de Saint-Saëns, câștigătoare a premiului pentru cea mai bună operă din 2018 la International Classical Music Awards și, cel mai recent, Faust de Gounod, câștigătoare a categoriei Opera secolului al XIX-lea la premiile Opus Klassik 2020.

Cu o discografie extinsă, alte lansări comerciale includ Cantata compusă de Beethoven la moartea împăratului Iosif al II-lea cu Orchestra Simfonică din San Francisco (Tilson Thomas), lansată la SFSMedia, și Anotimpurile cu Gabrieli Consort and Players (McCreesh), lansată la Signum și inclusă pe lista scurtă a Premiilor Gramophone 2017. Printre spectacolele înregistrate pe DVD se numără și The Fairy Queen cu Glyndebourne Festival Opera (Christie), distinsă cu Premiul Gramophone. 

O serie impresionantă de invitații la concerte l-a purtat pe Andrew Foster-Williams la cele mai celebre orchestre și dirijori din zilele noastre. Printre acestea se numără Orchestra din Cleveland și Franz Welser-Möst, Salzburg Mozarteum cu Ivor Bolton, Orchestra Simfonică din San Francisco și Michael Tilson Thomas, Orchestra Regală Concertgebouw cu Richard Egarr, Orchestra Filarmonică din Hong Kong sub bagheta lui Edo de Waart, Orchestra Gulbenkian cu Lorenzo Viotti și Festivalul Sibelius cu Dalia Stasevska.  Foster-Williams oferă un repertoriu de concert pe cât de divers, pe atât de vast, care include Patimile Sfântului Matei de Bach, Ein Deutsches Requiem de Brahms, Simfonia nr. 9 de Beethoven, War Requiem de Britten, Gurrelieder de Schönberg, Misa Glagolitică de Janáček și Simfonia nr. 8 de Mahler.

Punctele de atracție ale stagiunii 2022/23 includ o nouă producție a operei Les contes d’Hoffmann la Opera Göteborgs sub bagheta lui Sébastien Rouland, Stabat Mater de Dvořák cu Orchestra Filarmonicii din Bruxelles sub bagheta lui Kazushi Ono și o înregistrare a operei The dream of Gerontius cu Gabrieli Consort sub bagheta lui Paul McCreesh.