Vioară
KRISTOF BARATI
Evenimente

Facebook
Twitter
LinkedIn

Violonistul maghiar Kristóf Baráti este recunoscut din ce în ce mai mult în întreaga lume ca un muzician de o calitate extraordinară, cu o gamă largă de expresii și o tehnică impecabilă. Aplaudat în mod repetat pentru poezia și elocvența pe care le aduce jocului său, el a fost descris drept „un adevărat estet tonal de cel mai înalt nivel”.
În ultimele sezoane, Baráti a cântat la Hollywood Bowl cu Filarmonica din Los Angeles, la London’s Royal Festival Hall cu London Philharmonic Orchestra, iar în 2019 a fost solistul principal în concertul de deschidere al Festivalului de la Verbier. Baráti a cântat cu orchestre precum Zurich Tonhalle, Oslo Philharmonic, Orchestra National de France, ORF Vienna Radio Symphony, Orchestre Symphonique de Montreal, BBC Scottish Symphony, BBC Philharmonic și orchestrele Filarmonicii din Haga. El cântă în mod regulat cu Gergiev și Orchestra Mariinsky atât în ​​Rusia, cât și în turnee în întreaga lume, inclusiv în SUA și China. Cele mai importante momente ale sezonului său 2020/21 au inclus spectacole cu Festivalul de la Budapesta și orchestrele Simfonice din Berna, precum și debuturile cu orchestrele Simfonice Radio Bavareze și Filarmonica din Israel, printre altele.
Un jucător obișnuit de recital și muzică de cameră, Baráti a cântat cu parteneri precum Mischa Maisky, Yuri Bashmet, Enrico Pace, Jean-Efflam Bavouzet, Zoltán Kocsis și Kim Kashkashian, printre alții. El cântă în fiecare an la Festivalul White Nights și în 2019 și-a făcut debutul la Seattle Chamber Music și Aspen Festivals. În 2016, a făcut un debut senzațional la Festivalul de la Verbier când a interpretat sonate complete și partide solo ale lui Bach și de atunci a revenit în fiecare an.
Baráti are o discografie extinsă, care include cele cinci concerte Mozart, sonate complete pentru Beethoven și Brahms cu Klára Würtz și sonate solo Ysaÿe pentru Brilliant Classics și Sonate Bach și Partitas pentru vioară solo pe eticheta Berlin Classics. Despre discul său de bisuri „The Soul of Lady Harmsworth” înregistrat în 2016, revista Gramophone a spus „pentru cei cărora le place să audă vioara cântată la cel mai bun mod dulce și acrobatic, atunci Baráti a ieșit din top”.
După ce și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei în Venezuela, unde a cântat ca solist cu multe dintre principalele orchestre ale țării, Baráti s-a întors la Budapesta pentru a studia la Academia de Muzică Franz Liszt și a fost mai târziu îndrumat de Eduard Wulfson, el însuși elev al lui Milstein și Menuhin. Încă rezident la Budapesta, Baráti concertează regulat în Ungaria și, împreună cu István Várdai, este director artistic al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră Kaposvár. Baráti interpretează Stradivarius din 1703 „Lady Harmsworth”, printr-un aranjament amabil cu Societatea Stradivarius din Chicago.