CAMERATA SALZBURG
Evenimente

Facebook
Twitter
LinkedIn

Camerata Salzburg este una dintre cele mai importante orchestre de cameră din lume. Invitații în cele mai prestigioase locații, de la New York la Beijing, completează activitățile de concert ale orchestrei din orașul natal, Salzburg.

Camerata este unul dintre ansamblurile de bază ale Festivalului de la Salzburg și ale Săptămânii Mozart încă din anul 1956. Seriile cu abonamente ale Cameratei în marea sală a Fundației Internaționale Mozarteum sunt un pilon al vieții muzicale din Salzburg.

În centrul repertoriului, pe lângă operele lui Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven și Franz Schubert, se află, desigur, opera geniului local, Wolfgang Amadeus Mozart. Este, mai presus de toate, „sunetul tipic al lui Mozart” care, de-a lungul anilor, a făcut din Camerata un ambasador internațional și o figură muzicală a orașului Salzburg.

Printre cele mai importante apariții din ultimii ani se numără cele de la Festivalul de Pâques din Aix-en-Provence, BBC Proms din Londra, Festivalul Enescu din București, Festivalul de Muzică din Beijing și Carnegie Hall din New York. Camerata colaborează îndeaproape cu Wiener Konzerthaus și are apariții regulate la Tonhalle Zurich, Alte Oper din Frankfurt, Centrul pentru Cultură și Congres din Lucerna, Elbphilharmonie din Hamburg, Teatrul Prințului Regent din  din München, precum și la Filarmonica din Köln și la Filarmonica din Paris.

Personalități precum Géza Anda, Sándor Végh și Sir Roger Norrington au modelat sunetul Cameratei. Muzicieni precum Alfred Brendel, Philippe Herreweghe, Franz Welser-Möst, Pinchas Zukerman, Anne-Sophie Mutter, Teodor Currentzis, Matthias Goerne, Fazıl Say, Renaud Capuçon, Yuja Wang, Janine Jansen și Hélène Grimaud, printre alții, au fost parteneri de seamă ai Cameratei în anii trecuți.

Când Bernhard Paumgartner a fondat orchestra în 1952, crezul artistic al fiecărui membru în parte era clar: a face muzică pe propria răspundere în cadrul comunității Camerata, o maximă pe care orchestra și membrii săi o trăiesc până în prezent. Mentorii de lungă durată, Bernhard Paumgartner și Sándor Végh, au conturat faimosul „sunet Camerata”, cunoscut în întreaga lume. După moartea lui Végh, Sir Roger Norrington, în calitate de dirijor șef, a avut o influență durabilă asupra orchestrei. Astăzi, Sir Roger este directorul laureat al Cameratei. Succesorii săi ca directori artistici au fost Leonidas Kavakos și dirijorul francez Louis Langrée. Din 2016, muzicienii de la Camerata au preluat conducerea artistică în propriile mâini.

Conduși de maeștrii lor de concert Gregory Ahss și Giovanni Guzzo în calitate de primus inter pares, muzicienii lucrează împreună pentru a interpreta sunetul și subtilitățile sale, precum și muzica din spatele notelor. În acest fel, chiar și în cel de-al șaptelea deceniu de existență, Camerata păstrează o „bucurie de a cânta care este contagioasă” – Neue Zürcher Zeitung

Camerata a înregistrat peste 60 de producții pentru case de discuri renumite precum Deutsche Grammophon (cel mai recent „The Messenger” împreună cu Hélène Grimaud), DECCA, Sony sau Warner Classics – multe dintre acestea au câștigat premii importante – ceea ce atestă excelența și dedicarea muzicală a muzicienilor de la Camerata.