Tenor
RODRIGO CARRETO
Evenimente

Facebook
Twitter
LinkedIn

Tenorul portughez Rodrigo Carreto a fost ales pentru cea de-a 11-a ediție a Le Jardin des Voix în stagiunea 2023/24 alături de Les Arts Florissant, William Christie și Paul Agnew. A participat la 2021 Bach Young Soloists Masterclass al Collegium Vocale Gent sub conducerea lui Phillippe Herreweghe, cu care lucrează și cântă din stagiunea 2021/22. Carreto a primit premiul al treilea la 2021 American Music Talent Competition [Concursul de Talente Muzicale Americane 2021]. În martie 2020, a fost invitat să cânte în cadrul masterclass-ului de la Internationale Bachakademie Stuttgart, unde a interpretat, printre alte lucrări, Cantata Klagt, Kinder, klagt es aller Welt BWV 244a cu ansamblul JSB sub conducerea lui Hans-Christoph Rademann.

Marea versatilitate îi permite lui Rodrigo Carreto să cânte lucrări din baroc până în secolul XXI. El s-a dedicat în principal interpretării capodoperelor lui J. S. Bach și G. F. Händel, repertoriului haute-contre baroc francez, precum și ciclurilor de lieduri germane romantice și altor lucrări majore, cum ar fi W. A. Requiem și Missa în do minor de Mozart, Creația de J. Haydn, Paulus și Lauda Sion de F. Mendelssohn, Missa de Sfânta Cecilia de C. Gounod, Oratoriul de Crăciun de C. Saint-Saëns și Cantata Misericordium de B. Britten. El cântă în mod regulat ca solist cu Capriccio Barockorchester și La Chapelle Ancienne, iar în 2019 a susținut premiera modernă a Te Deum cu Orchestra Simfonică Portugheză și Corul Teatrului Național de S. Carlos. În 2021, împreună cu Os Músicos do Tejo, Rodrigo a prezentat la Lisabona cantata Pyrame et Thisbé de L. N. Clérambault.

În domeniul operei, Rodrigo Carreto a cântat, printre altele, rolurile Spoletta în Tosca de G. Puccini la Lisbon OperaFest 2020 cu ansamblul MPMP, Belfiore în La Finta Giardiniera de W. A. Mozart sub bagheta lui Johannes Schlaefli și Annette Uhlen la Theater der Künste Gessnerallee, Zürich în mai 2021. În decembrie 2021 a interpretat și înregistrat ca D. Fuas în As Guerras do Alecrim e da Manjerona, la CCB din Lisabona. 

În afară de Collegium Vocale Gent, Rodrigo Carreto face parte și din lotul de cântăreți pentru Schweizer Vokalconsort sub conducerea lui Marco Amherd și a colaborat cu Capela Naționașă a Catalaniei sub conducerea lui Jordi Savall, J. S. Bach-Stiftung sub conducerea lui Rudolf Lutz, La Cetra sub conducerea lui Andrea Marcón și Chœur de Chambre Namur sub conducerea lui Leonardo García Alarcón și La Grande Chapelle sub conducerea lui Albert Recasens. Între 2017 și 2019, Rodrigo Carreto a făcut parte din Corul Gulbenkian, unde a lucrat în mod regulat cu Michel Corboz, Paul McCreesh și Lorenzo Viotti, precum și în proiecte cu Ton Koopman, Gustavo Dudamel, David Afkham, John Nelson și Alain Altinoglu.

Rodrigo Carreto are o vastă experiență în concerte și festivaluri în toată Europa și în afara ei, inclusiv în Portugalia, Elveția, Belgia, Franța, Germania, Polonia, Olanda, Spania și China, și a cântat pe scene prestigioase precum Filarmonica din Berlin și Elbphilharmonie, Filarmonica din Paris, Het Concertgebouw și Auditorio Nacional de Música. 

După ce și-a luat licența în dirijat coral și teoria muzicii la Școala Superioară de Muzică din orașul său natal, Lisabona, și a studiat canto cu Joana Nascimento, Rodrigo Carreto s-a mutat în Elveția pentru a urma un master în interpretare vocală la Universitatea de Arte din Zurich sub îndrumarea lui Scot Weir, iar dezvoltarea sa muzicală și tehnică a avut loc în paralel cu îndrumarea cântăreților britanici Peter Harvey și Robert Murray. Rodrigo a participat la ateliere și cursuri de măiestrie cu cântăreți de renume internațional precum Dame Emma Kirkby, Werner Güra, Margreet Honig, Peter Kooij, Yvonne Naef, Jill Feldman, Geert Smits, Lothar Odinius, Flavio Ferri-Benedetti și Xavier Moreno.