Director artistic
WILLIAM CHRISTIE
Evenimente

Facebook
Twitter
LinkedIn

William Christie

 

Co-director muzical, fondator  

 

William Christie, clavecinist, dirijor, muzicolog și profesor, este sursa de inspirație din spatele uneia dintre cele mai interesante aventuri muzicale din ultimii 40 de ani. Pionier în redescoperirea muzicii baroce, el a prezentat repertoriul Franței din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea unui public foarte larg din întreaga lume. Născut în Buffalo și educat la Harvard și Yale, William Christie locuiește în Franța din 1971. Momentul de cotitură în cariera sa a avut loc în 1979, când a fondat Les Arts Florissants.  

În calitate de director al acestui ansamblu vocal și instrumental, William Christie s-a impus rapid atât ca muzician, cât și ca om de teatru, în sala de concerte și la operă. Recunoașterea publică majoră a venit în 1987, odată cu producția Atys de Lully la Opera Comică din Paris. 

De la Charpentier la Rameau, trecând prin Couperin, Mondonville, William Christie este maestrul incontestabil al tragediei-lirice, precum și al operei-balet, și se simte la fel de bine în motetul francez ca și în muzica de curte. Dar afecțiunea sa pentru muzica franceză nu îl împiedică să exploreze și alte repertorii europene precum Monteverdi, Rossi, Scarlatti, Landi, Purcell, Handel, Mozart, Haydn sau Bach. 

Printre cele mai recente lucrări de operă ale sale se numără Jephtha de Haendel la Opera din Paris și Ariodante la Opera de Stat din Viena, Opera cerșetorilor în turneu european și L’incoronazione di Poppea de Monteverdi la Festivalul de la Salzburg, Platée de Rameau la Theater an der Wien, Titon et l’Aurore de Mondonville la Opera Comică și Partenope de Haendel în turneu internațional.

În calitate de dirijor invitat, William Christie apare adesea alături de Filarmonica din Berlin sau de Orchestra of the Age of Enlightenment la festivaluri de operă precum Glyndebourne sau la teatre de operă precum Metropolitan Opera din New York, Opernhaus din Zurich sau Opera Națională din Lyon.  

Discografia sa vastă include peste 100 de înregistrări. Cele mai recente – Misa în si minor de Bach; L’incoronazione di Poppea de Monteverdi (CD/DVD); N’espérez plus, mes yeux; Générations: Senaillé – Leclair; Platée – au fost editate de Harmonia Mundi în colecția Les Arts Florissants. 

Dorind să își dezvolte în continuare activitatea de profesor, William Christie a creat în 2002 Le Jardin des Voix, Academia Barocă bienală a Les Arts Florissant pentru tineri cântăreți, stabilită acum la Thiré, în Vendée. Din 2007, este artist rezident la Juilliard School din New York, unde ține cursuri de măiestrie de două ori pe an. În 2021, el lansează împreună cu Les Arts Florissants primele „Arts Flo Masterclasses” pentru tinerii muzicieni profesioniști la Quartier des Artistes din Thiré (Vendée, Pays de la Loire – Franța). 

În 2012, a creat festivalul Dans les Jardins de William Christie în propriile sale grădini, situate în satul francez Thiré din Vendée, unde primește în fiecare vară tineri muzicieni de la Școala Juilliard și cântăreți de la Jardin des Voix împreună cu muzicienii și cântăreții de la Les Arts Florissants. 

William Christie a lăsat moștenire bunurile sale imobiliare Fundației Les Arts Florissants-William Christie, creată în 2018. 

În noiembrie 2008, William Christie a fost ales membru al Academiei de Arte Frumoase din Franța, iar în ianuarie 2010 a ținut discursul său oficial de inaugurare sub cupola Institutului Franței. 

Printre proiectele sale pentru stagiunea 2022-23 se numără: spectacolul Molière și muzica sa pentru cea de-a 400-a aniversare a lui Molière; Dido și Enea de Purcell în regia lui Blanca Li la Teatros del Canal, Liceu din Barcelona și Opera Regală de la Versailles; un ciclu de concerte excepționale de muzică franceză pentru Crăciun la Fontevraud; recitaluri în duo cu violonistul Théotime Langlois de Swarte sau clavecinistul Justin Taylor; Anotimpurile de Haydn; L’Allegro, il Penseroso ed il Moderato de Händel; muzica lui Charpentier pentru Nașterea Domnului și pentru Săptămâna Mare; a patra parte a seriei de „Airs sérieux et à boire”; și programe de concert cu mari soliști (Véronique Gens și Lea Desandre, Carlo Vistoli și Hugh Cutting).