CORUL FILARMONICII GEORGE ENESCU
Evenimente

Facebook
Twitter
LinkedIn

Fondat în anul 1950 la inițiativa dirijorului Constantin Silvestri, director al filarmonicii în acea perioadă, Corul Filarmonicii „George Enescu“ este un ansamblu muzical de anvergură al cărui repertoriu cuprinde lucrări a cappella, vocal-simfonice și de operă aparținând multitudinii de perioade și curente muzicale, de la Renaștere la muzica secolului XXI. Primii dirijori ai corului au fost Ștefan Mureșianu, Dumitru D. Botez și Vasile Pântea, iar din anul 1997, muzicienii sunt conduși de Iosif Ion Prunner.

Ansamblul bucureștean a interpretat, de-a lungul celor peste 70 de ani de existență, o mare parte dintre capodoperele genului coral și al celui vocal simfonic, de la Monteverdi la Bach, de la Haydn la Berlioz, Brahms sau Mahler și până la creațiile reprezentative moderne și contemporane: Missa și Simfonia nr. 3, „Kaddish”, de Leonard Bernstein, lucrări de George Enescu, Igor Stravinski, Benjamin Britten, Francis Poulenc, Arthur Honegger, Ștefan Niculescu sau Requiem și Cele șapte porți ale Ierusalimului de Krzysztof Penderecki, sub conducerea compozitorului. Muzica de operă este abordată în varianta de concert sau semi-staged, iar dintre lucrările interpretate amintim:  Răpirea din Serai, Fidelio, Norma, Parsifal (actele I și III), Moses și Aron, Wozzeck și Oedipus Rex,

În afara activității din stagiunea permanentă de la Ateneul Român unde evoluează alături de  orchestra instituției, Corul Filarmonicii a cântat, atât în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”, cât și ca ansamblu invitat în diferite proiecte cu Orchestra Bolșoi Teatr din Moscova, Orchestra Filarmonicii din München, London Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra, Orchestre Național de France, Orchestra Radio Berlin, Academy of St Martin-in-the–Fields sau Filarmonica din Berlin. Istoricul corului este încununat de colaborările cu nume importante ale baghetei dirijorale, dintre care enumerăm pe George Georgescu, Igor Markevitch, Georges Prêtre, Lawrence Foster, Sergiu Comissiona, Ion Marin, Cristian Mandeal, Ghenadi Rojdestvenski, Michel Plaçon, Christian Badea, Zubin Mehta, Daniel Barenboim, Sir Neville Mariner, Vladimir Jurowski, Kirill Petrenko, Paavo Järvi sau Vasily Petrenko.

Printre realizările ultimilor ani se numără interpretarea celor Patru piese sacre de Giuseppe Verdi alături de Staatskapelle Berlin sub conducerea lui Daniel Barenboim (2013), realizarea variantei de concert a operei Oedipe de George Enescu în anul 2017 împreună cu London Philharmonic Orchestra sub bagheta lui Vladimir Jurowski pe scena Festivalului „George Enescu” și la Royal Festival Hall din Londra și prezentarea operei Ajunul Crăciunului de Nikolai Rimski-Korsakov în variantă semi-staged alături de Orchestra Simfonică Radio Berlin condusă de Vladimir Jurowski la Filarmonica din Berlin.

Discografia Corului Filarmonicii „George Enescu” include imprimări realizate de Electrecord, Arte Nova şi Radiodifuziunea Română: Recviem de Mozart, integrala vocal-simfonică Enescu, motete de Bruckner şi de Brahms. De asemenea, unele dintre concertele Corului Filarmonicii au fost preluate de France Music şi U.E.R.

Variația repertoriului, interesul constant pentru perfecționare al membrilor, care nu de puține ori interpretează părțile solistice în concertele vocal-simfonice, alături de colaborarea cu figuri eminente din lumea dirijatului, constituie doar câțiva dintre factorii care au contribuit, de-a lungul anilor, la profilarea unei identități artistice remarcabile a Corului Filarmonicii „George Enescu”. Un număr impresionant de muzicieni, soliști de operă, operetă și vocal-simfonic, profesori și muzicologi și-au început cariera ca membri ai Corului Filarmonicii, iar dintre ei amintim pe: Iulia Isaev, Laura Niculescu, Elena Cernei, Ștefan Ignat, Marius Rinzler etc.