EUROPA GALANTE
Evenimente

Facebook
Twitter
LinkedIn

Europa Galante a fost înființată în 1989 din dorința directorului său artistic, Fabio Biondi, de a crea un ansamblu instrumental italian pentru interpretări ale marelui repertoriu Baroc și Clasic pe instrumente de epocă. Descoperirea muzicii vechi era pe atunci domeniul exclusiv al muzicienilor din nordul Europei, iar nevoia unei revizuiri exclusiv italiene a acestui repertoriu a stat la baza formării ansamblului.

Europa Galante a obținut un mare succes încă de la început, odată cu lansarea primei sale înregistrări ce cuprinde concerte de Antonio Vivaldi (Premiul Cini la Veneția, Choc de la Musique în Franța). Încă de la început, ansamblul a fost lăudat pentru capacitatea sa de a „aduce ceva cu adevărat nou și vital unor repertorii care sunt adesea interpretate, luminând căi deja larg urmărite cu modulații intime, articulate cu expresivitate” (Gramophone).

În anii care au urmat, caracterul nou și unic al ansamblului Europa Galante a fost subliniat de o listă tot mai mare de premii importante obținute în urma înregistrărilor, inclusiv numeroase premii Diapason d’Or și Choc du Monde de la Musique, mai multe alegeri ale editorilor BBC, premii RTL și trei nominalizări la premiile Grammy.

Însă, mai presus de toate, ansamblul a devenit cunoscut pentru concertele sale susținute în cele mai importante teatre de operă și săli de concerte din lume, inclusiv Teatro alla Scala din Milano, Concertgebouw din Amsterdam, Royal Albert Hall din Londra, Théâtre des Champs-Elysées din Paris, Boulez-Saal din Berlin, Auditorio Nacional din Madrid, Lincoln Center și Carnegie Hall din New York (unde grupul a fost descris de The New York Times ca fiind „caracterizat de dinamism și rafinament”), Walt Disney Concert Hall din Los Angeles și Sydney Opera House. Printre spectacolele importante din cadrul festivalurilor se numără BBC Proms din Londra, Festivalul Internațional de la Edinburgh, Festivalul Baalbeck din Liban, precum și festivaluri importante din Asia, inclusiv Festivalul de primăvară de la Centrul Național de Artă Interpretativă din Beijing, Festivalul de Artă din Hong Kong și alte spectacole din regiune, cum ar fi Suntory Hall din Tokyo, Shanghai Concert Hall și Lotte Hall din Seoul. Europa Galante concertează pe toate continentele.

Pe lângă redescoperirea celor mai faimoase lucrări din repertoriul Baroc italian, cum ar fi interpretarea revoluționară a celor Patru Anotimpuri de Vivaldi, care a dobândit un statut mitic, Europa Galante a fost implicată și în recuperarea unor comori ascunse din anii 1700. În Italia, ansamblul a colaborat cu Academia Națională Santa Cecilia la reconstrucția oratoriilor de Antonio Caldara, Leonardo Leo și Gian Francesco de Mayo, precum și a lucrărilor lui Scarlatti, cum ar fi Carlo Re d’Allemagna, Il Trionfo dell’Onore și Massimo Puppieno.

Această activitate de cercetare a fost recunoscută și premiată pe scară largă. În 2002, Fabio Biondi și Europa Galante au primit Premiul Abbiati din partea criticilor muzicali italieni pentru întreaga activitate concertistică și pentru interpretarea piesei Il Trionfo dell’Onore.

De asemenea, în 2008, Fabio Biondi și Europa Galante, împreună cu Compagnia Colla, au primit premiul special Abbiati pentru Filemone e Bauci de Haydn, pentru originalitatea și valoarea redescoperirii acestei lucrări, pe care au reușit să o readucă la întreaga sa splendoare instrumentală și vocală.

Dar curiozitatea lui Fabio Biondi și Europa Galante merge mai departe, depășind limita dintre Baroc și stilul clasic. În 2001, grupul a făcut prima sa incursiune în repertoriul bel canto cu o interpretare a operei Norma de Bellini pe instrumente originale, pentru Festivalul Verdi. În ciuda scandalului pe care l-a stârnit în rândul fanilor galeriei din Parma, această Norma a marcat începutul unui parcurs de relectură, atât la nivel muzicologic, cât și organic, a muzicii italiene din secolul al XIX-lea.

Colaborările cu Europa Galante în această călătorie incitantă au inclus Festivalul de la Rieti cu titluri precum I Capuleti e I Montecchi de Bellini și Anna Bolena de Donizetti, și Festivalul de la Bremen cu La Cenerentola de Rossini. Dar mai presus de toate, unul dintre cele mai importante festivaluri din Europa, Festivalul Chopin, a sprijinit din 2016 orchestra în toate proiectele sale de redescoperire a repertoriului bel canto precum Bellini, Donizetti, dar și Verdi cu operele Macbeth și Il Corsaro. La Varșovia, Europa Galante interpretează în mod regulat și lucrări ale cunoscutului compozitor polonez Stanislaw Moniuszko – Halka, Flis, Hrabina – iar în august 2021 ansamblul va interpreta Verbum Nobile împreună cu drama ludică Betly de Donizetti.

Europa Galante este formată din muzicieni care, împreună cu și sub îndrumarea lui Fabio Biondi, au ajuns, prin ani de muncă și înțelegere reciprocă, la o viziune comună și la pasiune pentru ceea ce fac. „Mai mult decât o orchestră obișnuită, Europa Galante arată ca o chitară cu mai multe registre sau ca o harpă atinsă de mâna măiastră a lui Biondi” (Amadeus), iar The New York Times a recunoscut că „muzicalitatea este de un nivel atât de înalt încât pare nedrept să fie lăudați individual interpreții”.

Acest sentiment de înțelegere reciprocă a dus la creșterea activităților de muzică de cameră ale Europa Galante, care variază de la sonatele italiene din anii 700 la cvintetele lui Luigi Boccherini și, cel mai recent, cvartetele inedite ale milanezului Carlo Monza, interpretate cu succes și apreciate de criticii de la Festivalul Internațional de la Edinburgh în 2019.

După dureroasa pauză cauzată de pandemia globală de Covid-19, Europa Galante își va relua activitatea în stagiunea 2021/22 cu diverse proiecte, printre care turneul ce va cuprinde opera Orfeo de Monteverdi, la Theater an der Wien și la Elbphilharmonie din Hamburg, un program de muzică de cameră de Haydn în Italia (Roma, Torino, Verona și Florența) și opera Argippo de Vivaldi, recent înregistrată pentru noua companie discografică Naïve, în Asia.
Europa Galante este rezidentă la Fundația Teatro Due din Parma, cu care colaborează periodic la proiecte de punere în scenă.