Dirijor
FRANCESCO LECCE-CHONG
Evenimente

Facebook
Twitter
LinkedIn

Francesco Lecce-Chong este un dirijor în plină ascensiune, cu o prezență internațională. A fost numit director muzical al două orchestre din SUA, Eugene Symphony și Santa Rosa Symphony, înainte de a împlini 30 de ani. A lansat cu succes mai multe proiecte revoluționare, a comandat zeci de piese orchestrale și a încurajat implicarea comunității. Domnul Lecce-Chong a apărut alături de orchestre din întreaga lume, inclusiv Orchestra Simfonică din San Francisco, Orchestra Filarmonică din New York, Orchestra Simfonică din Seattle, Orchestra Simfonică Națională, Orchestra Simfonică din Atlanta, Orchestra Simfonică din Pittsburgh, Orchestra Simfonică din Toronto, Orchestra Simfonică din St. Louis, Orchestra Filarmonică din Hong Kong, și a colaborat cu soliști de top precum Renée Fleming și Itzhak Perlman. În stagiunea 2024/25, domnul Lecce-Chong va prelua rolul de partener artistic al Eugene Symphony, o poziție nou creată care evidențiază și mai mult contribuțiile sale excepționale în domeniu.

Debutul pe bază de abonament al domnului Lecce-Chong cu Orchestra Simfonică din San Francisco a fost descris de The San Francisco Chronicle ca fiind „de primă mână” și a subliniat „vitalitatea și strălucirea creației muzicale pe care a atras-o de la membrii San Francisco Symphony”. Alte debuturi recente pe bază de abonament includ Seattle Symphony, Utah Symphony, North Carolina Symphony, Louisville Orchestra, Kansas City Symphony, Detroit Symphony, precum și o revenire la Saint Paul Chamber Orchestra, unde a dirijat premiera americană a Concertului pentru pian de Brett Dean.

În septembrie 2023, domnul Lecce-Chong va debuta în Europa la prestigiosul Festival George Enescu cu Orchestra Radio România, conducând un program cu lucrări de Hindemith și Bernstein. În stagiunea 2023/24 cu Santa Rosa Symphony, el continuă un ciclu de lucrări orchestrale mari ale lui Rachmaninov în pereche cu compozitori de film intitulat „Rachmaninov și sunetul Hollywood-ului” și conduce premierele mondiale ale unor noi lucrări orchestrale de Conrad Tao, Clarice Assad și Michael Djupstrom.

În timpul mandatului domnului Lecce-Chong, atât Eugene cât și Santa Rosa Symphony au atins etape importante. Unul dintre primele sale proiecte de anvergură a fost „First Symphony Project”, care a constat în comenzi de lung-metraje integrale de la patru dintre compozitorii americani emergenți pe parcursul a patru sezoane, completate cu rezidențe în comunități. Eugene Symphony s-a angajat în cel mai ambițios program din istoria sa, o prezentare în trei concerte a integralei Tristan und Isolde de Wagner. Simfonia din Santa Rosa a ajuns la peste două milioane de gospodării din zona Golfului prin intermediul emisiunilor TV „Santa Rosa Symphony Presents”, difuzate de postul local PBS. Programul a inclus peste 20 de lucrări ale unor compozitori în viață și un parteneriat cu Ellen Taaffe Zwillich, laureată a Premiului Pulitzer, culminând cu o înregistrare a muzicii sale dirijată de Lecce-Chong, lansată în 2022 la casa de discuri Delos, prima lansare de CD din istoria orchestrei.

Numai în stagiunea trecută, Lecce-Chong a condus premierele mondiale a cinci lucrări orchestrale majore și a dirijat Santa Rosa Symphony în Flautul fermecat de Mozart, pentru care a scris propriul dialog original și a creat scenografia și decorurile. El continuă să construiască parteneriate cu instituții de artă, școli și întreprinderi locale pentru a crea experiențe originale și multidisciplinare pentru public.

La începutul carierei sale de dirijor, Lecce-Chong a fost dirijor asociat la Pittsburgh Symphony sub conducerea lui Manfred Honeck și la Milwaukee Symphony sub conducerea lui Edo de Waart. Și-a construit acreditările în domeniul operei în calitate de dirijor de echipă la Opera Santa Fe și a dirijat Madama Butterfly la Opera Florentine cu Simfonia Milwaukee.

Lecce-Chong a primit mai multe distincții, inclusiv prestigiosul premiu al Fundației Solti. Format și ca pianist și compozitor, și-a finalizat studiile la Curtis Institute of Music cu Otto-Werner Mueller, după ce a urmat cursurile Mannes College of Music și Accademia Musicale Chigiana din Italia. A avut privilegiul de a fi îndrumat și susținut de dirijori renumiți, printre care Bernard Haitink, David Zinman, Edo de Waart, Manfred Honeck, Donald Runnicles și Michael Tilson Thomas.