Vioară
DAVID GRIMAL
Evenimente

Facebook
Twitter
LinkedIn

Violonistul David Grimal, dedicat în egală măsură repertoriului solistic cât și celui cameral, apare în cele mai importante săli de muzică clasică din lume. Ca artist inovator, își propune să reinventeze practica muzicală, conducând mai multe proiecte care dezvoltă cu succes spiritul de „a lucra împreună”.

David Grimal concertează în cele mai importante săli din lume, printre care Suntory Hall din Tokyo, Filarmonica din Paris, Musikverein din Viena, Concertgebouw din Amsterdam, Konzerthaus din Berlin, Wigmore Hall din Londra, Tonhalle din Zurich, Lincoln Center din New York, Conservatorul Ceaikovski din Moscova, Academia Ferenc Liszt din Budapesta, Victoria Hall din Geneva, Auditorio Nacional din Madrid, Théâtre des Champs-Élysées din Paris, National Concert Hall din Taiwan și Bozar din Bruxelles.

Concertează în mod regulat ca solist cu orchestre precum Orchestra Parisului, Orchestra Filarmonică Radio Franța, Orchestra de Cameră a Europei, Orchestra Simfonică din Berlin, Orchestra Națională Rusă, Orchestra Filarmonică New Japan, Orchestra Engleză de Cameră, Orchestra Mozarteum din Salzburg, Orchestra Simfonică din Ierusalim, Orchestra Filarmonicii din Praga, Orchestra Fundației Gulbenkian din Lisabona și Sinfonia Varsovia. Printre dirijorii cu care a colaborat se numără Christoph Eschenbach, Heinrich Schiff, Lawrence Foster, Emmanuel Krivine, Mikhail Pletnev, Rafael Frühbeck de Burgos, Peter Eötvös, Andris Nelsons și Jukka Pekka Saraste.  

Numeroși compozitori i-au dedicat lucrări, printre care Marc-André Dalbavie, Brice Pauset, Thierry Escaich, Lisa Lim, Jean-François Zygel, Alexandre Gasparov, Victor Kissine, Fuminori Tanada, Ivan Fedele, Philippe Hersant, Anders Hillborg, Oscar Bianchi, Guillaume Connesson, Frédéric Verrières și Richard Dubugnon.

Muzician de cameră căutat, este invitat la cele mai importante festivaluri internaționale și alege să apară în mod regulat în formația de trio cu pian cu Philippe Cassard și Anne Gastinel și în formație de cvartet de coarde cu prietenii săi din Quatuor les Dissonances: Hans-Peter Hofmann, David Gaillard și Xavier Phillips.

Ca o prelungire firească a acestei dorințe de a împărtăși cu ceilalți, a creat L’Autre Saison, o stagiune de concerte pentru persoanele fără adăpost din Paris. David Grimal a fost numit Chevalier dans l’Ordre des Arts et Lettres [Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor] de către Ministerul francez al Culturii în 2008. Predă vioara la Școala Superioară de Muzică din Saarbrücken și cântă pe un Stradivarius „Ex-Roederer” din 1710 cu un arcuș de François-Xavier Tourte.

David Grimal a înregistrat pentru casele de discuri EMI, Harmonia Mundi, Aeon, Naïve, Transart și Dissonances Records. Înregistrările sale au fost aclamate de presă, cu premii precum BBC Music Magazine Choice, Choc de l’Année în Classica, Arte Sélection și ffff în Télérama.

În ultimii zece ani, și-a dedicat o parte din carieră dezvoltării Les Dissonances, al cărui director artistic este. În acest laborator de idei, conceput ca un colectiv de muzicieni, David Grimal și prietenii săi experimentează muzica ca pe o bucurie redescoperită și abordează repertoriul simfonic în spiritul muzicii de cameră. Singurul ansamblu care explorează repertoriul simfonic de mare anvergură fără dirijor, Les Dissonances au stabilit rezidențe în instituții prestigioase care oferă colaborări pe termen lung, printre care Filarmonica din Paris, Opera de Dijon și Le Volcan din Le Havre, și apar cu regularitate în toată Europa. Din 2013, Les Dissonances și-au lansat înregistrările prin propria casă de discuri, Dissonances Records, fiind foarte bine primite de critici.

Înarmat cu această experiență, David Grimal și-a dezvoltat, de asemenea, simțul muzicii colective cu alte orchestre, printre care Orchestra Națională Radio din România, Orchestra Națională de Lorraine, Orchestra Simfonică de Galicia, Orchestra Simfonică din Taipei, Orchestra de Coarde din Budapesta (Budapesti Vonósok), Orchestra de Cameră din Cracovia și Orchestra de Cameră din Moscova.