Dirijor
JAKUB HRŮŠA
Evenimente

Facebook
Twitter
LinkedIn

Născut în Republica Cehă, Jakub Hrůša este dirijor șef al Orchestrei Simfonice din Bamberg, director muzical desemnat al Operei Regale din Covent Garden (director muzical din 2025), dirijor principal invitat al Orchestrei Filarmonicii Cehe și dirijor principal invitat al Orchestrei dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia. De asemenea, a fost anterior dirijor invitat principal al Orchestrei Philharmonia.

Este invitat frecvent să dirijeze multe dintre cele mai mari orchestre din lume, având relații strânse și concertând în mod regulat cu Orchestra Filarmonicii din Viena, Orchestra Filarmonicii din Berlin, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze, Orchestra Filarmonicii din München, Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Orchestra Capelei de Stat din Dresda, Orchestra Tonhalle din Zürich, Orchestra Festivalului de la Lucerna, Orchestra Regală Concertgebouw, Orchestre de Paris, Orchestra Filarmonică Radio Franța, Orchestra Simfonică NHK și Orchestra de Cameră Mahler, iar în SUA cu Orchestra din Cleveland, Orchestra Filarmonicii din New York, Orchestra Simfonică din Chicago și Orchestra Simfonică din Boston.

În calitate de dirijor de operă, a dirijat producții pentru Festivalul de la Salzburg (Kát’a Kabanová cu Orchestra Filarmonică din Viena), Opera de Stat din Viena (Cazul Makropulos), Opera Regală – Covent Garden (Carmen și Lohengrin), Opera Națională din Paris (Rusalka) și Opera din Zurich (Cazul Makropulos). De asemenea, a fost invitat regulat la Festivalul de la Glyndebourne, dirijând Vanessa, The Cunning Little Vixen [Mica Vulpe Șireată], Visul unei nopți de vară, Carmen, The Turn of the Screw [Întoarcerea șurubului], Don Giovanni și La Bohème, și a fost director muzical al Glyndebourne On Tour timp de trei ani.

Relațiile sale cu soliști vocali și instrumentali de marcă au inclus colaborări în ultimele stagiuni cu Behzod Abduraimov, Piotr Anderszewski, Leif Ove Andsnes, Emanuel Ax, Lisa Batiashvili, Joshua Bell, Yefim Bronfman, Rudolf Buchbinder, Renaud Capuçon, Gautier Capuçon, Isabelle Faust, Bernarda Fink, Julia Fischer, Sol Gabetta, Véronique Gens, Christian Gerhaher, Kirill Gerstein, Karen Gomyo, Hélène Grimaud, Augustin Hadelich, Hilary Hahn, Barbara Hannigan, Alina Ibragimova, Janine Jansen, Sheku Kanneh-Mason, Patricia Kopatchinskaja, Karita Mattila, Leonidas Kavakos, Lang Lang, Igor Levit, Albrecht Mayer, Anne Sofie Mutter, Stephanie d’Oustrac, Emmanuel Pahud, Kian Soltani, Josef Špaček, Nikolaj Szeps-Znaider, Jean-Yves Thibaudet, Daniil Trifonov, Mitsuko Uchida, Klaus Florian Vogt, Lukáš Vondráček, Yuja Wang, Alisa Weilerstein și Frank Peter Zimmermann.

În calitate de artist discografic, Jakub Hrůša a primit numeroase premii și nominalizări pentru discografia sa. Cel mai recent, alături de Orchestra Simfonică din Bamberg, a primit Premiul ICMA pentru muzică simfonică atât în 2023, cât și în 2022, pentru înregistrările Simfoniei nr. 1 de Rott și Simfoniei nr. 4 de Bruckner (pentru care a fost nominalizat, de asemenea, la Premiul Opus Klassik pentru dirijorul anului). A primit „Preis der Deutschen Schallplattenkritik” pentru înregistrarea Simfoniei nr. 4 de Mahler, iar în 2021, înregistrarea concertelor pentru vioară de Martinů și de Bartók cu Frank Peter Zimmermann a fost nominalizată la premiile BBC Music Magazine și Gramophone, iar discul său cu Concertul pentru vioară de Dvořák cu Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze și Augustin Hadelich a fost nominalizat la Premiul Grammy ®. Înregistrările sale cu Concertele pentru pian de Dvořák și Martinů cu Ivo Kahánek și Orchestra Simfonică din Bamberg (Supraphon) și Vanessa de la Glyndebourne (Opus Arte) au fost premiate de BBC Music Magazine în 2020. Alte lansări recente includ Simfoniile de Dvořák și de Brahms cu Bamberg Symphony (Tudor), Simfonia Asrael de Suk cu Orchestra Simfonică Radio Bavaria (BR Klassik) și Requiem și Te Deum de Dvořák cu Filarmonica Cehă (Decca).

Jakub Hrůša a studiat dirijatul la Academia de Arte Interpretative din Praga, unde printre profesorii săi s-a numărat Jiří Bělohlávek. În prezent, este președinte al Cercului Internațional Martinů și al Societății Dvořák, precum și membru de onoare al Academiei Regale de Muzică din Londra. A fost laureatul inaugural al Premiului „Sir Charles Mackerras”, iar în 2020 a primit atât Premiul Antonín Dvořák din partea Academiei de Muzică Clasică din Republica Cehă, cât și – împreună cu Orchestra Simfonică din Bamberg – Premiul de Stat Bavarez pentru Muzică.