Vioară
PATRICIA KOPATCHINSKAJA
Evenimente

Facebook
Twitter
LinkedIn

Patricia Kopatchinskaja se concentrează să ajungă la esența muzicii, la semnificația ei pentru noi – acum și aici. Cu o combinație de profunzime, strălucire și umor, Kopatchinskaja aduce un inimitabil simț al teatrului în muzica sa. Descrisă de The New York Times drept „o interpretă de o rară energie expresivă și de o dezarmantă informalitate, de o fantezie și o ambiție teatrală”, abordarea distinctivă a lui Kopatchinskaja transmite întotdeauna esența lucrării, fie că este vorba de o interpretare ieșită din comun a unui clasic al repertoriului tradițional de vioară, fie de un proiect original pus în scenă pe care îl prezintă în calitate de interpret-dramaturg experimental.

În stagiunea 2022/23, Kopatchinskaja depășește din nou barierele cu un experiment muzical îndrăzneț, unindu-și forțele cu Herbert Fritsch și cu artistul vizual Jannis Varelas pentru a crea o producție de operă Neo-Dada, Vergeigt, la Theater Basel. Acesta este sezonul de Artist în Lumina Reflectoarelor al lui Kopatchinskaja la Barbican Centre și ocupă, de asemenea, poziția de Artist Asociat al SWR Experimentalstudio, unul dintre cele mai importante centre internaționale de cercetare în domeniul muzicii electronice. De asemenea, stagiunea 2022/23 va vedea atât premiera noului proiect al lui Kopatchinskaja, În căutarea unui cântec pierdut, inspirat de opera lui György Ligeti, cât și relansarea Maria Mater Meretrix alături de Anna Prohaska, într-un turneu european, prezentând imaginea femeilor de-a lungul secolelor într-un mozaic muzical, proiect care este lansat și pe CD în acest an. Mai departe, Kopatchinskaja se reunește cu partenerul său de recital de lungă durată – Fazil Say – pentru un turneu european extins care va da startul lansării noului lor material discografic.

Printre cele mai importante momente ale stagiunii precedente se numără turneele în Europa alături de Orchestra de Festival din Budapesta, Il Giardino Armonico și Orchestra Philharmonia, o revenire la BBC Proms 2022 și continuarea rezidenței sale în calitate de partener artistic al Camerata Bern. Kopatchinskaja și-a adus potențialul creativ nelimitat, versatilitatea și repertoriul divers în proiecte curatoriale inovatoare la rezidențele cu Orchestra Filarmonică din Berlin, Orchestra Filarmonică Radio din Franța și Elbphilharmonie Hamburg, îmbogățind fiecare program cu reinterpretări excentrice.

Prioritatea sa absolută este muzica secolelor XX și XXI și colaborarea cu compozitori în viață precum Luca Francesconi, Michael Hersch, György Kurtág, Márton Illés, Esa-Pekka Salonen. Kopatchinskaja dirijează concerte puse în scenă în locații de pe ambele maluri ale Atlanticului și colaborează cu orchestre, dirijori și festivaluri importante din întreaga lume. În urma succesului internațional al colaborării sale anterioare cu Orchestra de Cameră Mahler – Bye Bye Beethoven  – Patricia Kopatchinskaja a revenit pentru premiera unui nou concert pus în scenă alături de acest ansamblul – Les Adieux – un proiect care se confruntă cu deteriorarea rapidă a mediului înconjurător și cu pierderea lumii naturale. Alte proiecte ale lui Kopatchinskaja explorează muzica pusă în scenă prin contexte contemporane, cum ar fi Dies Irae, o altă reflecție muzicală asupra crizei crescânde a mediului. Ea a adus această producție la Glasgow în timpul summitului global COP26.

De asemenea, Kopatchinskaja evoluează și ca artistă vocală în Mystères du macabre de Ligeti sau Pierrot  Lunaire de Schönberg, unde își asumă chiar rolul lui Pierrot, precum și în proiectul său de prezentare a poemului Ursonate de Kurt Schwitters sub forma unui film în stilul Dada. După ce a fost prezentat recent la Filarmonica din Berlin și la Sala de Festivități din Baden-Baden, Ursonate va fi proiectat la Muzeul Sprengel din Hanovra, unde se află Fundația Kurt și Ernst Schwitters, cu ocazia celei de-a 75-a aniversări a morții lui Kurt Schwitters.

Discografia lui Kopatchinskaja include peste 30 de înregistrări, printre care și Death and the Maiden, premiată cu GRAMMY, alături de Orchestra de Cameră Saint Paul, un proiect care a fost, de asemenea, recreat sub forma unui spectacol filmat semi-scenografic cu Camerata Bern, prezentat în premieră pe platforma digitală Virtual Circle a lui HarrisonParrott. Printre recentele lansări discografice se numără Les Plaisirs Illuminés cu Sol Gabetta și Camerata Bern, care a fost salutat cu un premiu BBC Music Magazine și Le monde selon George Antheil cu Joonas Ahonen (ambele la Alpha Classics). 

Kopatchinskaja este ambasador umanitar pentru Terre des Hommes, cea mai importantă agenție elvețiană de ajutorare a copiilor, și a primit Marele Premiu Elvețian pentru Muzică de la Oficiul Federal de Cultură pentru Elveția în 2017.