Dirijor
MARTIJN DENDIEVEL
Evenimente

Facebook
Twitter
LinkedIn

Martijn Dendievel este laureat al Premiului pentru dirijori germani 2021 (Deutscher Dirigentenpreis) și al Academiei de dirijat Tonhalle Orchestra Zürich și Paavo Järvi, precum și laureat al Concursului Donatella Flick al LSO. Este finalist la ediția inaugurală a ICCR – International Conducting Competition Rotterdam, care a avut loc în mai 2022.

Pasionat de descoperirea de piese noi pe lângă repertoriul principal, Martijn este în prezent dirijor asociat al Orchestrei Simfonice Vlaanderen, în timp ce își încheie studiile de dirijat la clasa profesorilor Nicolás Pasquet și Ekhart Wycik la renumita Hochschule für Musik Franz Liszt din Weimar. Anterior, a fost dirijor principal invitat al Orchestrei Academice din Halle între 2016 și 2020.

Apare în mod regulat cu orchestre și teatre precum Orchestra Simfonică Vlaanderen, Teatro Comunale Bologna, Philharmonie Zuidnederland, printre altele, iar în stagiunea actuală, Martijn va debuta cu Orchestra Simfonică din Nürnberger, Württembergische Philharmonie Reutlingen, Orchestra Regală Filarmonică din Liège și revine la MDR Symphony Orchestra și Hofer Symphoniker.

În ultimii ani, Martijn a dirijat Orchestra Regală Concertgebouw, Orchestra Simfonică din Londra, Orchestra Tonhalle din Zurich, Orchestra WDR din Köln, Orchestra Gürzenich din Köln, Orchestra Simfonică din Anvers, Festivalul de la Lucerna, Filarmonica din Dortmund și Filarmonica din Bremen, Orchestra Națională a Belgiei, Filarmonica din Jena și Staatskapelle Weimar.

A fost selectat ca unul dintre „Maestros von Morgen” de Forum Dirigieren al Consiliului Muzical German (fostul Dirigentenforum) și a primit păreri importante de la mentori precum Bernard Haitink, Ivan Fischer, Edo de Vaart, Paavo Järvi și Christian Thielemann, printre alții.

În afară de limba muzicală, Martijn vorbește fluent olandeza, franceza, italiana, germana, engleza, spaniola și suedeza.

Crescut într-o familie de muzicieni, a manifestat un mare interes pentru muzică în copilărie și a făcut primii pași muzicali la vioară la vârsta de trei ani. Câțiva ani mai târziu, a trecut de la vioară la violoncel și și-a început studiile muzicale la Conservatorul de Muzică din Bruges. În același an, a început să cânte la flaut și la percuție.

Prima experiență dirijorală a lui Martijn a avut loc la vârsta de 11 ani, când a dirijat o mică orchestră de coarde în Lauwe, Belgia. Apoi a început să studieze cu Kristof Van Grysperre, primul său mentor și profesor de pian și dirijat. În 2010, Martijn a participat la un masterclass de 4 săptămâni ca ucenic dirijor în Los Angeles, conducând două spectacole cu Intimate Opera Orchestra.

La vârsta de 14 ani, Martijn a fost admis în mod excepțional la Conservatorul Regal din Bruxelles, unde a absolvit cu onoruri un program de licență în Teoria muzicii și Armonie, iar mai apoi incepându-și studiile de dirijat sub îndrumarea lui Patrick Davin.  În aceiași ani, la Bruges, a absolvit cu mențiune programele de Violoncel, Percuție și Muzică de cameră.

Ca parte a studiilor sale de dirijat, Martijn a fost selectat să participe la Proiectul Euroclasic, dirijând Tod und Verklärung de Strauss cu Orchestra Simfonică a Conservatorului din Bruxelles.

În 2014, Martijn a dirijat premiera extrem de apreciată a operei de cameră La Forêt de Baudouin de Jaer, ceea ce a dus la debutul său la Palais des Beaux-Arts (BOZAR) din Bruxelles, dirijând premiera mondială a operei Cities – Springs of Diversities [Orașele – Izvoare de Diversitate] de același compozitor.

Martijn a fost directorul muzical al Festivalului pentru muzică minimală Weimar, pe care l-a organizat cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a compozitorului american Steve Reich.

Din 2016 până în 2020 a fost dirijor principal invitat al Orchestrei Academice Halle. De asemenea, a avut apariții ca invitat alături de Orchestra Simfonică din Flandra, Orchestra Națională a Belgiei, Filarmonica din Jena, Filarmonica din Turingia Gotha-Eisenach, Staatskapelle Weimar, Luzern Festival Strings și Brussels Sinfonietta. De asemenea, a dirijat Orchestra Regală Concertgebouw, Orchestra Simfonică din Londra, Orchestra Tonhalle din Zurich, Orchestra WDR din Köln, Orchestra Gurzenich din Köln, Orchestra Simfonică din Anvers, Filharmonie Hradec Králové, Filarmonica din Dortmund și Filarmonica din Bremen. În decembrie 2019 și-a făcut debutul ca dirijor la Concertgebouw Amsterdam, alături de Orchestra Simfonică din Flandra și de pianistul Severin von Eckardstein.

Bernard Haitink l-a invitat de trei ori pe Martijn să participe la clasa sa de măiestrie în cadrul Festivalului de la Lucerna. De asemenea, a primit păreri importante de la Christian Thielemann, Michael Sanderling, Edo de Waart, Simone Young și Iván Fischer, printre alții.