Soprană
OLGA PERETYATKO
Evenimente

Facebook
Twitter
LinkedIn

Olga Peretyatko, una dintre cele mai căutate soprane din lume, a reușit să se impună pe plan internațional atunci când a fost premiată în cadrul prestigiosului concurs Operalia al lui Plácido Domingo. De atunci, a fost invitată cu regularitate la aproape toate dintre cele mai importante teatre de operă, săli de concerte și festivaluri, inclusiv La Scala, Opera de Stat din Berlin, Opera Regală Covent Garden, Teatrul Bolshoi, Metropolitan Opera, Festivalul Aix-en-Provence, Filarmonica din Berlin, Théâtre des Champs-Élysées, Teatro Colón și multe altele.

„Olga Peretyatko cântă splendid” (The New York Times); „În ultimii ani, vocea ei agilă a devenit mai flexibilă, a dezvoltat o profunzime luxoasă” (Badische Zeitung) – așa a descris-o presa internațională pe cântăreață. A fost numită, pe bună dreptate, una dintre cele mai remarcabile cântărețe de operă ale generației sale.

Repertoriul principal al Olgăi include roluri pentru soprană de coloratură, în opere de Mozart, Donizetti, Bellini, Rossini, Verdi și alți compozitori. Printre teatrele în care a concertat, se numără Metropolitan Opera, Covent Garden, La Scala, Opera de Stat din Viena, Opera din Berlin și multe altele, precum și festivaluri prestigioase din Salzburg, Baden-Baden, Aix-en-Provence și Pesaro.

Olga Peretyatko s-a născut și a crescut în Sankt Petersburg, Rusia, și și-a început cariera muzicală cântând în corul de copii al Teatrului Mariinsky. După ce a obținut o diplomă de performanță ca dirijor de cor, a continuat să studieze canto la Hanns Eisler –Hochschule für Musik din Berlin, la studioul de operă de la Opera de Stat din Hamburg și la Accademia Rossiniana din Pesaro, Italia.

Vocea și prezența scenică unică și convingătoare îi permit lui Peretyatko să interpreteze o mare varietate de roluri de operă, de la cele umoristice la cele tragice. Ea a colaborat cu cei mai renumiți regizori și dirijori de scenă ai vremurilor noastre. Printre cei mai notabili parteneri artistici ai ei se numără Kirill Petrenko, Zubin Mehta, Valery Gergiev, Yury Temirkanov, Lorin Maazel, Alberto Zedda, Daniel Barenboim, Dmitri Tcherniakov și Robert Lepage, a cărui producție aclamată din 2009 a operei Le Rossignol de Stravinski la Toronto   i-a confirmat statutul de vedetă.

Olga a lansat șase albume foarte apreciate de critica muzicală, prin casa de discuri Sony Classical, și a primit numeroase premii prestigioase, printre care OPUS Klassik (2018), ECHO Klassik (Cel mai bun album solo, 2015) și Premio Franco Abbiati della Critica Musicale Italiana.

În 2017, a interpretat rolul principal, Leila, în producția lui Wim Wenders a operei Căutătorii de perle de Charles Bizet la Opera de Stat din Berlin, dirijată de Daniel Barenboim.

Olga Peretyatko este o vedetă invitată la cele mai prestigioase festivaluri de operă, inclusiv la cele din Salzburg, Baden-Baden, Aix-en-Provence și Pesaro, în cadrul cărora înregistrări video ale interpretărilor sale din operele Matilda di Chabran, Sigismund și Scara de mătase au fost publicate de DECCA, Arthaus Musik și Opus Arte.

Printre cele mai memorabile spectacole ale sopranei se numără un concert susținut la baza Turnului Eiffel din Paris pentru a sărbători Ziua Bastiliei, la care au asistat peste 600.000 de persoane, fără a mai menționa audiența televiziunilor internaționale de mai multe milioane de persoane. La Kennedy Center din Washington, a interpretat Patru ultime cântece de Richard Strauss alături de Orchestra Simfonică Națională. Același repertoriu a fost prezentat în timpul unui amplu turneu în China cu Orchestra Simfonică din Montreal, sub bagheta maestrului Kent Nagano, iar o înregistrare a concertului realizat la Nantes a fost difuzată pe canalul de televiziune franco-german ARTE timp de mai mulți ani.

Cel mai recent proiect discografic al ei este poate cel mai personal și neobișnuit experiment al carierei sale extraordinare de până acum. Produs de legendara casă de discuri rusă Melodiya, acest album este dedicat primei sale fiice, Maya, care a venit pe lume în ianuarie 2021. Acesta reunește 23 de cântece de leagăn din diferite colțuri ale lumii, selectate personal de Olga și cântate în limbile lor originale. Printre acestea se numără și muzică de compozitori precum Mozart, Brahms, Ceaikovski și Wagner, precum și super hituri precum Summertime de Gershwin și chiar cântece etnice străvechi. De asemenea, include o piesă originală Mantra, creată de doamna Peretyatko, în colaborare cu pianistul ei, Semjon Skigin.