OPERA MAGHIARĂ CLUJ
Evenimente

Facebook
Twitter
LinkedIn

Clujul se numără printre puținele orașe ale lumii care se mândrește cu două instituții ale scenei lirice: Opera Națională Română Cluj-Napoca și Opera Maghiară din Cluj, două instituții cu clădire, aparatură tehnică și ansamblu artistic de sine stătătoare.

Majoritatea spectacolelor Operei Maghiare prezentate în limba maghiară sunt traduse simultan în limba română.

Înfiinţat în anul 1792, Opera Maghiară din Cluj este cea mai veche companie teatrală de limbă maghiară, care este în măsură să asigure condiţii tehnice scenice corespunzătoare genului de operă, având şi fosă pentru orchestră. Datorită renumitei soprane Dna Déryné-Széppataki Róza care între anii 1823-1827 se angajează la Cluj, repertoriul iniţial se îmbogăţeşte treptat cu operele lui Daniel Auber, Vincenzo Bellini, Gaetano Donizetti, Gioacchino Rossini, Franz Weber şi Wolfgang Amadeus Mozart. Este de menţinut, că scena clujeană prezintă operele epocii la scurt timp după premiera lor mondială, ţinând pas cu evenimentele artistice europene. Peste puţin timp, în stagiunea 1859-1860 apare la Cluj un gen nou: opereta, câştigând popularitate sporită în defavoarea operei. La începutul noului veac teatrul are în repertoriu cele mai de seamă opere şi operete care figurează în repertoriul marilor scene lirice.

O eră nouă constituie perioada între anii 1905-1932 în care trupa este condusă de admirabilul om de teatru dr. Jenő Janovics, figură marcantă a scenei clujene, care pe lângă piese de teatru (proză) cooptează în repertoriul existent balete, opere, operete şi alte piese muzicale de Giacomo Puccini, Gioacchino Rossini, Pietro Mascagni, Richard Wagner, Bedřich Smetana, Johann Strauss, Lehár Ferenc şi alţii.

În 1910 îşi deschide porţile a doua scenă pe malul Someşului, iniţial concepută să găzduiască reprezentaţii în timpul verii. După primul război mondial trupa teatrului de limbă maghiară este  mutată în acest edificiu.

Orchestra Operei Maghiare devine una dintre cele mai apreciate orchestre din România, începând cu perioada în care prim dirijor este Antonin Ciolan (1950-1955) având în componență instrumentiști de talie națională și chiar internațională, cum ar fi: concert-maeștri Ștefan Ruha, Péter Zsurka, Ferenc Balogh, László Hintós și actualii concert-maeștri Sándor Barabás, Endre Ferenczi.

Din anul 2010, Opera Maghiară din Cluj este condus de directorul Gyula Szép.

Una dintre cele mai importante misiuni ale Operei Maghiare din Cluj este să faciliteze o relație strânsă dintre cultura înaltă și locuitorii din municipiul Cluj-Napoca. Opera, indiferent dacă vorbim despre lucrări clasice sau contemporane, este un gen cultural deosebit, având capacitatea de a transmite valorile umane fundamentale, și aparține culturii generale.