ORCHESTRA FILARMONICĂ DIN VIENA
Evenimente

Facebook
Twitter
LinkedIn

Probabil nu există un alt ansamblu muzical mai strâns asociat cu istoria și tradiția muzicii clasice europene decât Orchestra Filarmonică din Viena. În decursul ultimilor 180 de ani, această orchestră a trăit și a influențat cursul istoriei muzicale din întreaga lume. Chiar și în prezent, soliști și dirijori proeminenți se referă la „sunetul vienez” unic ca fiind calitatea excepțională care o diferențiază de alte orchestre.

Fascinația pe care orchestra a exercitat-o de la înființarea sa de către Otto Nicolai în 1842 asupra compozitorilor și dirijorilor proeminenți, precum și asupra publicului din întreaga lume, se bazează pe menținerea conștientă a unui stil muzical omogen, care este moștenit cu grijă de la o generație la alta, precum și pe o istorie și o structură organizatorică unice. Pilonii „Ideii Filarmonicii”, care rămân valabili și în prezent, sunt o organizare democratică, care plasează întregul proces de luare a deciziilor artistice și organizaționale în mâinile muzicienilor înșiși, și o simbioză strânsă cu Orchestra Operei de Stat din Viena. Statutul Filarmonicii din Viena stipulează că numai muzicienii din orchestra de operă pot deveni membri ai Filarmonicii din Viena.

O altă caracteristică unică a acestei structuri democratice este faptul că orchestra însăși este singura responsabilă pentru organizarea concertelor și selecția repertoriului, precum și pentru angajarea dirijorilor și a soliștilor. În 1860, a fost introdusă seria de concerte cu abonament, pentru care un singur dirijor era angajat pentru o întreagă stagiune. Aceste concerte au format o bază artistică și economică solidă, care a rămas în vigoare până în prezent. Începând cu 1933, orchestra a adaptat un sistem de dirijori invitați, care promovează un spectru larg de întâlniri artistice cu cei mai proeminenți dirijori ai fiecărei generații.

Activitatea de turnee a orchestrei a debutat la începutul secolului al XX-lea și, de atunci, a dus-o pe toate continentele de pe glob. În ultimii ani, aceasta a inclus concerte programate în mod regulat în Germania, Japonia, SUA și China. Relația cu Japonia și cu publicul japonez este atât de apropiată încât chiar și în anul pandemic 2020, turneul orchestrei în Japonia a avut loc după implementarea unor măsuri de securitate extinse și o carantină pe toată durata turneului. Încă de la începutul pandemiei, Filarmonica din Viena și-a asumat un rol de lider prin teste și studii și a devenit prima orchestră din lume care a susținut concerte pentru publicul live după primul episode de izolare, în iunie 2020.

În 2018, a fost înființată Academia Orchestrei Filarmonicii din Viena. Studenții academiei sunt selectați în conformitate cu un proces de audiție strict, orientat pe plan internațional, și sunt pregătiți la cel mai înalt nivel pe parcursul a doi ani de studiu. Membrii primei promoții a academiei din 2019-2021 au finalizat cu succes programul.

Orchestra Filarmonicii din Viena și-a asumat misiunea de a transmite mesajul umanitar al muzicii în viața de zi cu zi și în conștiința ascultătorilor săi. Încă de la început, orchestra a dat dovadă de o puternică conștiință socială, caracterizată de un angajament față de persoanele aflate în dificultate și de încurajarea tinerilor muzicieni.

Orchestra a fost distinsă cu numeroase premii și distincții. Din 2008, este susținută de sponsorul său exclusiv ROLEX.

Orchestra Filarmonică din Viena susține anual aproximativ 40 de concerte la Viena, printre care Concertul de Anul Nou și Concertul din noaptea de vară de la Schönbrunn, care sunt transmise în numeroase țări din întreaga lume. Orchestra are, de asemenea, o rezidență anuală de vară la Festivalul de la Salzburg și susține peste 50 de concerte pe an în cadrul turneelor sale internaționale. Toate aceste activități subliniază reputația Orchestrei Filarmonicii din Viena ca fiind una dintre cele mai bune orchestre din lume.