ORCHESTRA OPEREI DE STAT BAVAREZE
Evenimente

Facebook
Twitter
LinkedIn

Orchestra Bavareză de Stat împlinește anul acesta 500 de ani de la înființare, fiind una dintre cele mai vechi orchestre din lume, bogată în tradiții. În calitate de muzicieni interni ai Operei de Stat Bavareze, aceștia se simt ca acasă atât în fosa de orchestră, cât și pe scenă. În 2022 a fost votată Orchestra Anului pentru al optulea an consecutiv de către criticii de operă din revista Opernwelt. La Premiile Gramophone de la Londra, au luat atât premii pentru operă, cât și pentru orchestră, pentru interpretările Die tote Stadt și The Snow Queen, precum și pentru Simfonia nr. 7 de Mahler, lansată pe eticheta Bayerische Staatsoper Recordings – un număr fără precedent în istoria acestor premii.

Orchestra Bavareză de Stat și-a început viața ca orchestră a curții din München. Originile sale pot fi urmărite până în anul 1523. Primul director cunoscut al ansamblului a fost Orlando di Lasso din 1563. În timp ce punctul central al expresiei lor artistice a constat inițial în muzică bisericească, pe măsură ce secolul al XVII-lea a avansat, în repertoriul lor au fost adăugate concerte mai cunoscute și spectacole de operă. Până la jumătatea secolului al XVIII-lea, operele au fost interpretate cu mai multă regularitate, iar astăzi constituie una dintre principalele responsabilități ale orchestrei. Premierele mondiale ale operelor La finta giardiniera (1775) și Idomeneo (1781) de Mozart au marcat în curând primele repere. 

În 1811, membrii orchestrei de la curte au fondat Academia Muzicală, care a găzduit prima serie de concerte publice din München, concertele academiei. Aici, publicul din München a făcut cunoștință cu muzicieni precum Clara Schumann, Johannes Brahms și Edvard Grieg. Astăzi, Academia muzicală continuă să influențeze viața muzicală a orașului și a landului Bavaria. Pe lângă concertele simfonice de la Teatrul Național și o varietate de serii de muzică de cameră, Academia găzduiește, de asemenea, orchestra de tineret ATTACCA și Academia Hermann Levi, care se angajează să susțină și să formeze muzicieni aflați la început de carieră. Prin intermediul companiei Orchestrei Bavareze de Concerte de Stat GmbH, Academia Muzicală organizează și gestionează ea însăși turneele orchestrei sale și spectacolele simfonice invitate. Acestea duc în mod regulat orchestra în capitalele muzicale ale Europei, inclusiv Berlin, Hamburg, Frankfurt, Milano, Paris, Viena, Lucerna și Londra, precum și mai departe, la Tokyo, Seul, Taipei și New York.

Printre numeroșii mari compozitori cu care orchestra a fost afiliată, Richard Wagner se distinge. În 1865, Hans von Bülow a dirijat premiera mondială a operei Tristan und Isolde la Teatrul Național. Alte trei opere wagneriene au fost, de asemenea, prezentate în premieră la München: Die Meistersinger von Nürnberg (1868), Das Rheingold (1869) și Die Walküre (1870). Multe dintre cele mai importante personalități muzicale ale timpului lor au condus orchestra ca dirijor șef: de la Richard Strauss, Hermann Levi, Felix Mottl, Bruno Walter și Hans Knappertsbusch la Sir Georg Solti, Joseph Keilberth, Wolfgang Sawallisch, Zubin Mehta, Kent Nagano și Kirill Petrenko. Orchestra s-a bucurat, de asemenea, de o relație strânsă cu Carlos Kleiber. În stagiunea 2021/22, Vladimir Jurowski a preluat frâiele Orchestrei Bavareze de Stat în calitate de director muzical general.