ORCHESTRA TEATRULUI NAȚIONAL DE OPERETĂ ȘI MUSICAL ION DACIAN
Evenimente

Facebook
Twitter
LinkedIn

Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”, singurul teatru de Operetă din țară cu o tradiție de peste 70 de ani, a fost înființat în 1950 printr-o hotărâre a Consiliului de Miniștri și a avut personalități de seamă ca Directori, printre care îi amintim pe Ion Dacian și Dorin Teodorescu.

Noua instituție a fost inaugurată pe 7 noiembrie cu premiera operetei „Vânt de Libertate” de Isaak Dunaevski. În perioada în care Ion Dacian- cel mai important și cunoscut tenor pe care l-a avut Opereta a fost Directorul instituției, al cărui nume apare în titulatura Teatrului încă din 1992, au fost adăugate repertoriului Teatrului lucrări de referință dintre care amintim: „Țara Surâsului” de Franz Lehár (1965); „Secretul lui Marco Polo” de Francis Lopez (1966); „Sânge vienez” de Johann Strauss (1967), „Contesa Maritza” de Emmerich Kálmán (1967), etc.

Un suflu nou a fost adus Operetei între 1994 și 1999, când instituția a fost condusă de marele tenor Dorin Teodorescu.

În 2001, Teatrul de Operetă avea să primească, prin Hotărâre de Guvern, titlul de Teatru Naţional, stagiunea fiind marcată de premiera „Miss Virtute (Suzana)”, de Jean Gilbert, în regia Constanţei Câmpeanu.

În prezent, instituția este denumită „Teatrul Național de Operetă și Musical <Ion Dacian>”.

Repertoriul actual îmbină montările clasice cu cele moderne, urmărind astfel atragerea unui public divers. Am adăugat titluri de operetă precum „Țara Surâsului” de Franz Lehar, „Victoria și-al ei husar” de Paul Abraham, „Liliacul” de Johann Strauss (fiul), „Voievodul Țiganilor” de Johann Strauss (fiul), „ Secretul lui Marco Polo” de Francis Lopez și musicaluri precum „My Fair Lady” de Frederick Loewe, „Kiss me, Kate! de Cole Porter, „Jack Pazzia e amore” de Diego Mecchi, „Rebecca” de Sylvester Levay. Pe lângă titlurile de operetă și musical, repertoriul include concerte („Călătorie în lumea filmului și a musicalului”, „Opereta, de la Viena la Budapesta”, „Musicalul între West End și Broadway”, „Parla mi d’amore”, etc.), spectacole de balet („Vitraliul unei vieți”, „Fluturi”) și un spectacol pentru copii „Alice în Țara Minunilor”).

Actualul Manager, soprana Bianca Ionescu-Ballo, își propune să atragă noi categorii de public (în special publicul tânăr) și să contureze o nouă imagine a Operetei, care îmbină bogata sa tradiție cu proiecte moderne de viitor, menite să transforme Teatrul într-un important centru cultural al țării.