Pian
RALUCA ȘTIRBĂȚ
Evenimente

Facebook
Twitter
LinkedIn

Raluca Ştirbăţ s-a născut la Iaşi, a început studiul pianului la Liceul de Artă “Octav Băncilă”, iar dupa un an de studiu și la Academia de Muzică “George Enescu” a fost admisă prima la Universität für Musik din Viena (clasa Jürg von Vintschger), unde a absolvit cu renumita Solistendiplom şi titlul Magister Artium.

Raluca Ştirbăţ a debutat la zece ani cu Filarmonica “Moldova” din Iaşi, sub bagheta lui Ion Baciu. Au urmat concerte cu majoritatea orchestrelor simfonice din ţară, aflate sub baghetele dirijorilor Cristian Mandeal, Emanuel Elenescu, Emil Simon, Ludovic Bacs, Paul Popescu, Camil Marinescu, Gheorghe Costin, Nayden Todorov. A evoluat pe cele mai importante scene din Austria (Konzerthaus, Musikverein, Sala Mare Radio, Yamahasaal, Mozarteum Salzburg, Stefaniensaal Graz) și concertează în Europa, USA, Japonia.

A realizat numeroase imprimari pentru case de discuri și radio-uri, printre care integralele enesciene pentru pian (Hänssler classic, 2015) și pentru violoncel și pian (împreună cu Rudolf Leopold, Paladino music, 2021), Gramola (2011, 2013), Music minus one (SUA), Radio Zürich, Hungaroton (Budapesta), ORF (Radio Austria). Este câștigătoarea premiilor I la numeroase competiții naţionale şi internaţionale, printre care Sanremo Classico și Stefano Marizza (Italia), Virtuosi per musica di pianoforte (Cehia), trofeul Lira de aur (Suceava). Imprimarile ei sunt difuzate în Austria (ORF, Radio Klassik Stephansdom), Elveţia (Radio Zürich, Suisse Romande, Radio Swiss Classic, Radio Svizzera Italiana), Romania, Ungaria.

Raluca Știrbăț este fondatoarea Societății Internaţionale George Enescu din Viena, pianista fiind activă şi în domeniul muzicologic și pedagogic (conf. univ. dr. la UNAGE Iași). Reținem aici traducerea în limba germană a Capodoperelor enesciene de Pascal Bentoiu (George Enescu. Meisterwerke, Frank & Timme, Berlin, 2015) sau ediția Urtext a partiturilor creației pentru pian de Enescu (Editura Grafoart, 2016). Anul trecut, pianista a publicat volumul de autor George Enescu – Creaţia pentru pian (Editura Muzicală, 2022), apreciat de personalități ale vieții muzicale românești drept „o reușită majoră și de referință pentru muzicologia românească”.

Raluca Știrbăț este inițiatoarea campaniei de salvare a Casei Enescu din Mihăileni, iar pentru meritele artistice excepționale și angajamentul social i-au fost acordate titlurile „Mesager al integrării” (Ministerul de Interne al Austriei, 2013), „Ordinul Centenar” (Primăria Municipiului Iași, 2018) și statutul de Membru de onoare al Fundației Pro Patrimonio (2014).