Dirijor
TAN DUN
Evenimente

Facebook
Twitter
LinkedIn

Tan Dun, artist de renume mondial și Ambasador al Bunăvoinței la nivel mondial al UNESCO, și-a lăsat o amprentă de neșters pe scena muzicală mondială cu un repertoriu creativ care depășește granițele muzicii clasice, ale performanțelor multimedia și ale tradițiilor orientale și occidentale. Câștigător al celor mai prestigioase distincții din prezent, printre care Premiul Grammy, Premiul Oscar/Academy, Premiul Grawemeyer, Premiul Bach, Premiul Șostakovici, Premiul Leul de Aur al Italiei pentru întreaga carieră și, cel mai recent, Premiul pentru întreaga carieră acordat de Festivalul de Muzică de la Istanbul. Muzica lui Tan Dun a fost interpretată în întreaga lume de orchestre de renume, teatre de operă, festivaluri internaționale, precum și la radio și televiziune. În 2019, Tan Dun a fost numit decan al Conservatorului de Muzică de la Bard College. În calitate de decan, Tan Dun demonstrează în continuare capacitatea extraordinară a muzicii de a transforma vieți și de a ghida Conservatorul în îndeplinirea misiunii sale de a înțelege legătura muzicii cu istoria, arta, cultura și societatea.

În calitate de dirijor al unor programe inovatoare în întreaga lume, stagiunea actuală include apariții cu Orchestra Filarmonicii din Londra, Filarmonica din Luxemburg, Orchestra Regală Concertgebouw și Orchestra Simfonică din Seattle. Tan Dun este ambasador artistic al Orchestrei Simfonice din Melbourne și este director artistic onorific al Orchestrei Simfonice Naționale din China, dirijor principal invitat la Shenzhen Symphony și director artistic onorific și dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice din Xi´an. Tan Dun a condus, de asemenea, cele mai apreciate orchestre din lume, inclusiv Orchestra Simfonică din Londra, Orchestra din Philadelphia, Orchestra Operei Metropolitane, Orchestre Națională a Franței, Orchestra Simfonică BBC, Filarmonica della Scala, Orchestra Simfonică din Sydney, printre multe altele.

Vocea individuală a lui Tan Dun a fost ascultată pe scară largă de publicul internațional. Prima sa Simfonie pe Internet, care a fost comandată de Google/YouTube, a ajuns la peste 23 de milioane de vizualizări online. Trilogia sa Organic Music Trilogy of Water, Paper and Ceramic a frecventat săli de concert și festivaluri importante. Paper Concerto a fost prezentată în premieră cu Filarmonica din Los Angeles la deschiderea Walt Disney Hall. Lucrarea sa multimedia, The Map (Harta), prezentată în premieră de YoYo Ma și Orchestra Simfonică din Boston, a fost itinerată în peste 30 de țări din întreaga lume. Manuscrisul său a fost colecționat de Carnegie Hall Composers Gallery. Lucrarea sa Orchestral Theatre IV: The Gate a fost prezentată în premieră de Orchestra Simfonică NHK din Japonia și traversează granițele culturale ale tradițiilor Operei din Pekin, Operei occidentale și teatrului de păpuși. Cel mai recent, Tan Dun a dirijat premiera noului său oratoriu epic Buddha Passion la Festivalul de la Dresda cu Münchner Philharmoniker, piesa a fost comisionată în colaborare de New York Philharmonic, Los Angeles Philharmonic, Melbourne Symphony Orchestra și Festivalul de la Dresda, iar de atunci a avut premiere în întreaga lume și va continua cu viitoare premiere la Londra, Hamburg și Amsterdam. 

Tan Dun înregistrează pentru Sony Classical, Deutsche Grammophon, EMI, Opus Arte, BIS și Naxos. Înregistrările sale au obținut numeroase distincții, inclusiv un premiu Grammy („Crouching Tiger, Hidden Dragon”) și o nominalizare („The First Emperor”; „Marco Polo”; „Pipa Concerto”), premiile Academiei japoneze de înregistrări pentru cel mai bun CD de muzică contemporană („Water Passion after St. Matthew”) și cel mai bun album orchestral al BBC („Death and Fire”). Muzica lui Tan Dun este publicată de G. Schirmer, Inc. și reprezentată la nivel mondial de Music Sales Group of Classical Companies.