Vioară
VLAD STĂNCULEASA
Evenimente

Facebook
Twitter
LinkedIn

Violonistul român/suedez Vlad Stănculeasa duce o viață muzicală bogată ca solist, concertmaestru și muzician de cameră în toată Europa, Asia și America de Sud.

A interpretat muzică de cameră cu unii dintre cei mai renumiți muzicieni din prezent, printre care Maxim Vengerov, Janine Jansen, Alberto Lysy, Maximilian Hornung, Jose Gallardo, Viktoria Mullova, Jeremy Menuhin și Ana Chumachenco. A primit premii de top la Concursul Internațional de vioară George Enescu, Concursul Renata Molinari, Concursul Internațional Valsesia Musica, precum și Premiul Enescu 2007 pentru cea mai bună interpretare a lucrării Impressions d’enfance de Enescu. Ca solist, a concertat cu Orchestra Simfonică din Göteborg, Orchestra de Cameră din Lausanne, Orchestra de Cameră din Basel, Orchestra de Cameră din Coreea, Kammersymphonie Leipzig, Filarmonica George Enescu. A colaborat ca solist cu numeroși dirijori, printre care Kent Nagano, Lahav Shani, Han Na Chang, Konrad von Abel, Joana Carneiro, Min Kim și Mischa Katz.

Stănculeasa a fost concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Göteborg din 2010 până în 2019. Anterior, a fost concertmaestru al Orchestrei Naționale Spaniole din Madrid și concertmaestru al Orchestrei de Cameră din Basel, unde a condus adesea ansamblul fără dirijor. În prezent, este concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Basel, al Orchestrei Simfonice din Barcelona și ocupă aceeași poziție în cadrul Gstaad Festival Orchestra, orchestra în rezidență a Festivalului Menuhin.

În calitate de concertmaestru invitat, a lucrat cu orchestre precum: Al: Bamberger Symphoniker, l’Accademia di Santa Cecilia Roma, Orchestra Simfonică din Singapore, Orchestra Simfonică Radio Suedia, Orchestra Simfonică de Cameră din Leipzig, Orchestra Simfonică WDR din Köln, Orchestra Simfonică din Berna, Orchestra de Cameră din Suedia alături de dirijori precum Jaap van Zweden, Gustavo Dudamel, Neeme Järvi, Kent Nagano, Manfred Honneck, Christoph Eschenbach.

A studiat cu Alberto Lysy și Liviu Prunaru la Academia Internațională de Muzică Menuhin din Gstaad, Elveția și la Conservatorul din Lausanne sub îndrumarea lui Pierre Amoyal.

Și-a lansat albumul de debut în 2013 la casa de discuri RCA Red Seal/Sony cu un program dedicat muzicii de concert românești interpretat împreună cu pianistul Thomas Hoppe. Recenzia Strad Magazine a afirmat că „Stănculeasa nu este niciodată în dubiu în acest program foarte solicitant – pictura sa în Impressions d’enfance, în special, este atât subtilă, cât și strălucitoare. O calitate tonală caldă, născută dintr-un vibrato larg, surprinde perfect… elementul[i] țigănesc…”.

 

Anul 2017 a adus lansarea înregistrării Pyramids, în care, împreună cu pianistul James Maddox, interpretează muzică de Nielsen, Messiaen și Enescu. Ca pedagog, Stănculeasa este în prezent profesor la Conservatorul Superior de Muzică din Barcelona (ESMUC), a fost profesor invitat la Universitatea de Muzică și Artă Dramatică din Göteborg și a condus mai multe cursuri de măiestrie în Serbia, Spania, Venezuela și Suedia.

Este fondatorul și directorul artistic al Accademia Isola Classica & Festival din Italia, un prestigios masterclass internațional fără taxe de școlarizare pentru studenții avansați. O întâlnire întâmplătoare cu asistentul lui Sergiu Celibidache, Konrad von Abel, a dus la stabilirea unei investigații intense a fenomenologiei muzicii. Acest lucru a dus la o necesitate suplimentară de a-și dezvolta mijloacele de expresie și, în 2021, a obținut un master în dirijat de orchestră la Conservatorul Regal din Mons, Belgia, sub îndrumarea lui Daniel Gazon.

Stănculeasa cântă pe un Sanctus Seraphino din 1739, care a aparținut lui George Enescu și marelui său elev Yehudi Menuhin, împrumutat de Fundația Tharice din Elveția.