For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Sir Simon Rattle | George Enescu Festival

Sir Simon Rattle

Sir Simon Rattle s-a născut la Liverpool și a studiat la Royal Academy of Music.

Din 1980 până în 1998, Sir Simon a fost Dirijor Principal și Consilier Artistic al Orchestrei Simfonice City of Birmingham și a fost numit Director Muzical în 1990. În 2002 a preluat funcția de Director Artistic și Dirijor Principal al Berliner Philharmoniker, unde a rămas până la sfârșitul sezonului 2017-18. Sir Simon a preluat funcția de Director Muzical al Orchestrei Simfonice din Londra în septembrie 2017.

Sir Simon a realizat peste 70 de înregistrări pentru casa de discuri EMI (acum Warner Classics) și a primit numeroase premii internaționale de prestigiu pentru înregistrările sale sub egida diverselor case de discuri. Lansările sub egida EMI includ Symphony of Psalms de Stravinsky (care a primit un Premiu Grammy pentru cea mai bună interpretare corală), Symphonie Fantastique de Berlioz, L’enfant et les sortileges de Ravel, Suita Spărgătorul de nuci de Ceaikovsky, Simfonia Nr. 2 de Mahler, The Rite of Spring și The Bells and Symphonic Dances de Rachmaninov, toate înregistrate împreună cu Berliner Philharmoniker. Cele mai recente înregistrări ale lui Simon includ La Damnation de Faust de Berlioz, Woven Space de Helen Grime, Pelléas et Mélisande de Debussy și Remembering de Turnage, care au fost toate lansate de casa de discuri a Orchestrei Simfonice din Londra, LSO Live.

Între 2013–2018, Simon Rattle și Berliner Philharmoniker au desfășurat o rezidență la Baden Baden Osterfestspiele, interpretând o varietate de repertorii operatice și simfonice. Sezoanele trecute au inclus Manon Lescaut de Puccini și ritualizarea lui Peter Sellars a lucrării St. John Passion de Bach, Der Rosenkavalier de Strauss, La damnation de Faust de Berlioz, Tristan și Isolda de Wagner și, cel mai recent, Parsifal (2018). În anii precedenți, Rattle a colaborat cu Salzburg Osterfestspiele unde a dirijat producții ale operelor Fidelio, Cosi fan tutte, Peter Grimes, Pelléas et Mélisande, Salome și Carmen, toate cu Berliner Philharmoniker. De asemenea, a dirijat Ciclul Inelului complet de Wagner alături de Berliner Philharmoniker pentru Festivalul Aix-en-Provence și Salzburg Osterfestspiele și, cel mai recent, la Deutsche Oper Berlin și Wiener Staatsoper. Alte producții recente de operă includ Tristan und Isolde la Metropolitan Opera New York, Pelléas et Mélisande și Les Dialogues des Carmelites la Royal Opera House Covent Garden, Hippolyte et Aricie, Aus einem Totenhaus, Káťa Kabanová și Le damnation de Faust pentru Deutsche Staatsoper Berlin și Manon Lescaut la Deutsch Oper Berlin.

Pe lângă îndeplinirea unui program intens de concerte la Londra, Sir Simon participă în turnee în mod regulat în Europa, America de Nord și Asia și are colaborări de lungă durată cu orchestrele de top din lume. Lucrând inițial în strânsă colaborare cu Orchestra Filarmonică din Los Angeles și Orchestra Simfonică din Boston, Simon a lucrat recent și cu Orchestra din Philadelphia și Metropolitan Opera. Dirijează în mod regulat Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Staatskapelle Berlin și Wiener Philharmoniker, cu care a înregistrat simfoniile complete de Beethoven și concertele pentru pian cu Alfred Brendel. Simon este, de asemenea, Artist Principal al Orchestra of the Age of Enlightenment și Fondator al Birmingham Contemporary Music Group.

În sezonul 2019-20, Sir Simon va desfășura turnee în Hong Kong, China și Vietnam, Statele Unite ale Americii și Europa cu Orchestra Simfonică din Londra. De asemenea, se va întoarce la Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks cu un program de Strauss, Schumann și Rameau, la Berliner Philharmoniker cu Christus am Ölberge de Beethoven și va face turnee în Europa și SUA într-un proiect de muzică de cameră cu mezzosoprana Magdalena Kožená. Cele mai importante spectacole de operă din acest sezon includ Der Rosenkavalier la Metropolitan Opera, Wozzeck la Festivalul d’Aix-en-Provence și Idomeneo la Deutsche Staatsoper Berlin.

Sir Simon Rattle a fost numit Cavaler în 1994, iar în Onorurile de Anul Nou din 2014 a primit Ordinul Meritului de la Majestatea Sa Regina Angliei.